Zlatne niti

Procedura umetanja (implantacije) zlatnih niti u područje lica, brade, vrata,dekoltea  i drugih regija tela je hirurška metoda sa ciljem očuvanja izgleda pacijenta duži period godina. Ovim postupkom usporava se opuštanje kože i značajno poboljšava vitalnost i elastičnost tkiva  na mestima implantacije. U stanjima bez većeg viška kože, ali gde je izražena opuštenost sa već redukovanim potkožnim tkivom, imlanatacija zlatnih niti svakako može biti metoda izbora (poput implantacije aptos niti).

Zlatne niti se mogu umetati sa ciljem: dugoročnog očuvanja izgleda, poboljšanja čvrstoće i elastičnosti kože, otklanjanja mreže sitnih bora,sprečavanja spuštanja obraza,korekcije nabora oko usana,korekcije horizontalnih bora vrata ,vraćanja prvobitnog izgleda dekoltea,korekcije izgleda kože butina i nadlakatica...

Operacija implantacije zlatnih niti je minimalno invazivna procedura koja se najčešće obavlja u lokalnoj anesteziji . Postoperativne modrice (hematomi) i otok su blagi i obično prolaze za nedelju dana.Hospitalizacija nije potrebna,već se boravak u bolnici nakon procedure svodi na dnevno kliničko praćenje pacijenta.Na mestima implantacije se stavljaju mali flasteri, koji se uklanjaju nakon jednog dana.Pacijent/kinja dobija instrukcije vezane za negu kože .

Nakon izvesnog vremena (obično dva meseca) primećuju se prvi efekti korekcije ,jer pravolinijska nit dobija formu spirale i skraćuje se. Proces”podmlađivanja” se postepeno odvija narednih godinu  dana ,a zatim nastupa period “fiksacije” izgleda na duži niz godina.

Komplikacije su izuzetno retke,ali treba pomenuti dve komplikacije koje su specifične za ovaj zahvat: fenomen trakastog dušeka( crvenilo kože na mestima projekcije konaca kod površnijeg postavljanja niti-prolazi za nekoliko meseci) i odsutstvo planiranih efekata podmlađivanja(preduboko postavljene niti, ,individualne karakteristike pacijenta...).Nekada  zlatne niti mogu ometati eventualnu operaciju fejsliftinga. Iz ovih razloga preoperativni razgovor u kome pacijent i hirurg razmotre sve alternative i aspekte procedure je izuzetno bitan.

Što se tiče istovremenog kombinovanja sa drugim estetskim  procedurama, implantacija zlatnih niti se često kombinuje  sa operacijom korekcije  kapaka (ako za to postoje indikacije), metodama liposukcije, lipolize, primenom hijaluronskih filera, mezoterapijom

U poslednje vreme beleži se tendencija rasta interesovanja za implantaciju zlatnih niti.Glavni razlozi za to su što je moguće je povratiti kvalitet kože u takvim područjima kao što je dekolte ili prednja i bočna strana vrata. U većini slučajeva implantacija zlatnih i platinskih konaca daje odlične rezultate ako sledi prave indikacije i ako se izvodi prema razrađenoj i utvrđenoj metodi.

Obzirom na minimalno invazivni tretman u lokalnoj anesteziji i brz oporavak bez velikih komplikacija koje mogu nositi standardne operacije, ova metoda je daje svoj veliki doprinos današnjoj ogromnoj popularnosti estetske hirurgije.