Transplantacija kose - upotreba mikrotransplantata

Alopecija - ćelavost je najčešći estetski problem muškaraca. Estetskom operacijom transplantacije kose može se doći do konačnog i trajnog rešenja.Preoperativna priprema obuhvata procenu celokupnog  zdravstvenog stanja pacijenta ,laboratorijske analize krvi i urina , uvid u životne navike…

Zahvat se obično izvodi u lokalnoj anesteziji. Princip operacije je da se uzme transplantat  iz dela gde je cirkulacija ponajbolja i gde koren trajno reprodukuje dlaku (potiljačni,slepoočni deo…), pa se daljim postupcima pod mikroskopom pripremaju manji graftovi koji presađuju u ubode na onom delu kapilicijuma gde je izražena ćelavost. Postupak može trajati i nekoliko sati ,s tim što se pacijent vraća u sobu za vreme pripreme mikrograftova.

Rana na sa mesta uzimanja transplantata  se zatvoraju šavovima ili staplerima koji se vade za nedelju dana.Pacijent se obično otpučta kući drugog dana od operacije. Krastice vremenom otpadaju ,a kosa se pere neutralnim blagim dečjim šamponom, a nekada se lokalno tretira sa posebnim preparatima koje lekar propisuje.

Očekuje se da kosa raste iz korena posle nekoliko meseci. Postupak se posle izvesnog vremena može ponoviti tako da se postigne što bolji rezultat, odnosno što gušći raspored transplantiranog dela kose.

Hirurg će zakazati kontrolne posete nakon operacije. Za svaki neobični simptom  između kontrola ili bilo koje pitanje o tome šta sme, a šta ne sme da se radi, ne treba oklevati da se pozove hirurg ili njegovi saradnici.