Transplantacija kose - presađivanje kose

Presađivanje ili transplantacija kose predstavlja proceduru sa trajnim rezultatima u rešavanju problema proređene ili opale kose. Transplantacijom kose moguće je rešiti i ozbiljne alopecije različitih etiologija, kao i gubljenje dlake u predelu brade, brkova i trepavica. Transplantacija kose zasniva se na činjenici da kosa u pojedinim regijama (pre svega potiljačnoj) nije podložna trajnom opadanju, i ona se koristi za korekciju regija u kojima je kosa retka ili u potpunosti nedostaje.

Operativnim postupkom kosa se u formi mikrotransplantata preciznom hiruškom tehnikom uzima sa donorskog mesta i nakon toga “prebacuje”u zonu gde je proređena ili neostaje.Postoji nekoliko kategorija transplantata koje se određuju mahom na osnovu veličine režnja,a poslednjih godina izuzetno su popularne metode sa presađivanjem pojedinačnih folikula(FUE metoda).

Danas postoji nekoliko različitih metoda transplantacije kose koje se primenjuju u klinikama i centrima za estetsku hirurgiju.

Mikrotransplantacija kose- presadjivanje mikrotransplantata različitih veličina uglavnom sa potiljačne regije kao donorske zone(laserski asistirano,DHT-direct hear transplant…).

FUE- Folikular unit extraction –uzimanje pojedinačnih vlasi kose zajedno sa folikulima(najčešće sa potiljačne regije ,ali i sa drugih delova tela).

Operativna procedura se radi u lokalnoj anesteziji, a postoperativni oporavak je relativno lak i pacijent se brzo može vratiti svakodnevnim obavezama. Nova, presađena kosa,kvalitetom istovetna ostaloj kosi na glavi, više ne opada i nastavlja normalno da raste.