Trajanje efekta izbeljivanja zuba

Klijenti moraju biti upoznati sa činjenicom da efekat  postignut tretmanom izbeljivanja nikada nije potpuno trajan. Nakupljanje obojenih materija na površini zuba i unutar zubne strukture prirodan je proces koji se događa tokom celog života. Dodatno, dentinska masa u zubu vremenom postaje sve deblja što je objašnjenje prirodnog tamnjenja zuba zbog starenja.

Brzina kojom zubi poprimaju tamniju boju individualno se razlikuje, a direktno je u vezi sa navikama pacijenta.Pre donošenja odluke o tretmanu svaki pacijent bi trebalo da razmisli može li se i u kojoj meri odviknuti od konzumiranja obojenih namirnica i napitaka (obojeni sokovi, kafa, čaj), ali i navike koja je opasna za opšte zdravlje – pušenja.

Izbegavanjem obojenih namirnica,pića i cigareta (ili racionalnijom konzumacijom) može se značajno usporiti tamnjenje zuba i zadržati njihova boja, bila ona prirodna ili postignuta tretmanom izbeljivanja. Na primer, potpunim izbegavanjem obojenih pića i cigareta efekat izbeljivanja može potrajati nekoliko godina,a suprotno  efekat može biti vrlo kratkotrajan i nestati posle nekoliko meseci.