Strije

Strije su linearne, crtaste atrofije kože koje pre svega predstavljaju estetski problem i kod žena i kod muškaraca. Javljaju se na mestima gde se koža maksimalno rasteže.Ipak,treba naglasiti da i pored rastezanja kao mehaničkog faktora i same brzine rastezanja tkiva bitnu ulogu u nastanku imaju glukokortikoidnii hormoni i genetski faktori. U početku su izgleda crvenkasto-modrih linija ,ali vremenom blede ,da bi na kraju poprimile sedefasto belu boju. Strije se mogu javiti u različitim periodima života. Strije nastale u pubertetu (60-70% devojčica i 30-40% dečaka u pubertetu dobija strije) su obično u predelu nadlaktica, lumbalnoj regiji i iznad kolena. Kod devojaka se nekada javljaju na dojkama. U trudnoći strije se javljaju kod 70-90% žena,najčešće tokom šestog meseca sa lokalizacijom pre svega na na trbuhu, butimana,leđima i dojkama. U patološkim stanjima koja su praćena endokrinim poremećajima obično nastaju na trbuhu, zadnjici i butinama.Primena hormona u terapijske svrhe može dovesti do nastanka strija.Bodibilderi se,takođe, susreću sa ovim problemom usled prebrzog rasta mišića. Opšte je poznato da se već nastale strije ne mogu potpuno ukloniti, ali mogu značajno ublažiti. Stoga je izuzetno bitna prevencija.Opšte preporuke su:održavanje telesne težine pod kontrolom;unos dovoljne količine tečnosti zbog hidratacije kože;zdrava ishrana bogata belačevinama,vitaminima, mineralima; fizička aktivnost primerena potrebama i mogućnostima;primena preparata koji preventivno daluju na nastanak strija…

Proizvodi koji sprečavaju nastanak strija

Efikasna terapija za potpuno uklanjanje strija ne postoji. Redovno korišćenje proizvoda koji povećavaju elastičnost kože izuzetno je bitna jer oni preveniraju nastanak strija.Masaža područja od rizika je takođe važna, jer se tako poboljšava mikrocirkulacija na površini kože i omogućava bolja oksigenacija i ishrana kože. Time se dodano poboljšava i upijanje aktivnih materija koje preparat sadrži.

U tretmanu strija koriste se različite kreme, biljna i etarska ulja.Vitamini kao aktivne komponente imaju osnovnu ulogu u sprečavanju nastanka strija,a pre svega vitamin A,vitamin C,vitamin E,vitamin F… Od biljnih ulja najčešće se koristi ulje badema( štiti, omekšava i hrani kožu),ulje avokada,ulje pšeničnih klica,ulje lešnika... Od etarskih ulja,uglavnom se koriste ulje lavande, kamilice, pomorandže, grejpa, šargarepe, ružino drvo, geranijum… Deluju tako što pospešuju cirkulaciju, diurezu i regeneraciju kože. Ipak treba posebno naglasiti da se etarska ulja ne primenjuju u trudnoći.Dodatno strije se tretiraju i preparatima sa kolagenom i elastinom.Treba naglasiti da na tržištu postoji mnogo preparata sa dugogodišnjom tradicijom i dokazanom efikasnošću u tretmanima strija i svakako takvi proizvodi treba da budu terapijski izbor.

Tretmani strija

Danas uz kozmetičke proizvode često se upotrebljava mezoterapija,dermoabrazija,terapija laserima i terapija radio-talasima za lečenje strija. Laser najbolje efekte postiže u početnoj fazi kada može da izbledi strije ( dok su tamnije), obzirom da laserski zraci deluju na tamnije nijanse. Neophodna je serija od oko 8 tretmana za vidljive rezultate.

Radio-talasi su se takođe pokazali kao dosta efikasna terapija. Nijhovim dejstvom se zagreva vezivno tkivo i pospešuje kontrakcija postojećih kolagenih vlakana ,a takođe aktivira proces sinteze novih elastično-vezivnih struktura. Istovremeno dolazi do ubrzavanja cirkulacije i bolje oksigenacije tkiva tretirane regije. Tretmani su komforni i bezbolni. Broj i učestalost tretmana određuje terapeut zavisno od prirode promena i terapijskih ciljeva. Činjenica je da strije nije moguće potpuno ukloniti,ali se one mogu umanjiti primenom različitih proizvoda,laseroterapijom ,radiotalasima…. Adekvatno izabrani i primenjeni tretmani svakako smiruju svrab i toniraju kožu, povećaju vlažnost,smanjuju crvenilo, čine kožu zdravom, mekom i elastičnom, a dodatno popravljaju vizuelni estetski efekat kod već postojećih strija .