Smanjenje grudi

Podizanje i smanjenje grudi

Problem  velikih, opuštenih i  teških   ili samo opuštenih dojki  rešava se hirurškom  redukcijom i suspenzijom dojki.

Pacijentkinje pored jake želje za operativnom korekcijom, imaju i grudi koje su prevelike u odnosu na svoje telo.Opterećenje teškim grudima izaziva bol u vratu i leđima. Česta je i iritacija kože ispod dojki. Svakako treba napomenuti da devojke i žene  koje planiraju da rađaju nisu dobri kandidati za ovu vrstu operacije.Modaliteti ove operacije su česta procedura izbora u lečenju ginekomastije.

Pre operacije

Sva očekivanja pacijenta treba obavezno otvoreno razmotriti sa hirurgom i njegovim stručnim timom.

Priprema pacijentkinje za operaciju grudi počinje obično na prvom pregledu. Medicinski tim pre operacije procenjuje zdravlje  pacijenta ,predstavlja pacijentu različite operativne tehnike koje se mogu primeniti  zavisno  stanja grudi i tonusa kože.Hirurg obaveštava pacijenta o tome šta će sve biti obuhvaćeno operacijom i preduzeti da bi se izvela operacija.  

Preoperativno se dobijaju  anamnestički podaci o bolestima ili operativnim zahvatima koje je pacijentkinja imala, podaci o alergijama na lekove i hranu, podaci o životnim navikama… Pacijentkinje pre opercije treba bar dve nedelje da prestanu da puše, a dodatno će dobiti upustva  u vezi sa ishranom i pićem, uzimanjem ili izbegavanjem određenih vitamina i lekova.

Ukoliko postoji pozitivna porodična anamneza treba uraditi preoperativnu mamografiju dojki. Hirurgu treba dati i podatak i da li grudi menjaju oblik kod smanjivanja ili povećanja težine.

Gde se operacija može obaviti

Operacija

U zavisnosti od vrste tehnike operacija smanjenja grudi traje od 2 do 3 sata i obavlja se u opštoj anesteziji.Postoji veliki broj operativnih tehnika, a primenjuju se u zavisnosti od veličine, oblika, želje pacijentkinje i iskustva samog hirurga. Tehnike se dele po različitim kriterijumima, a za pacijentkinju su najvažniji oblik grudi i ožiljci. Rezovi se prave  oko areole, mogu biti vertikalni  i u obliku slova T.

Ukoliko ptoza  dojki nije mnogo izražena postoje i tehnike bez rezova kombinacijom liposukcije  sa suspenzijom specijalnim koncima ili nitima.

Nakon operacije stavljaju se aspiracioni drenovi koji ostaju nekoliko dana.

 

 Moguće komplikacije

Sve operacije nose sa sobom dozu neizvesnosti i rizika.Pacijent može pomoći da se smanje rizici ukoliko se pridržava saveta i instrukcija hirurga pre i postoperativno.

Smanjenje i podizanje grudi relativno je jednostavna procedura. Ali, kao i kod svake operacije, postoje rizici vezani za  svaku operaciju(infekcije,prekomerno krvarenje…) i specifične komplikacije vezane za ovaj zahvat.

Kod nekih žena bradavice postaju preosetljive, neosetljive ili čak utrnu. Moguće je takođe da primetiti male utrnule delove u blizini rezova. Ovi simptomi obično vremenom nestaju, mada kod nekih pacijenata mogu biti trajnog karaktera.

Kasne komplikacije su vezane za poremećeje zarastanja tipa hipertrofičnih ožiljaka ili keloida .

Posle operacije

 

U bolnici pacijent najčešće ostaje jedan dan po operaciji. Potrebno je izbegavati  naprezanje, dizanje i savijanje u najranijem postoperativnom periodu.

Pacijenti se osećaju  umorno i bolno nekoliko dana nakon operacije. Veći deo nelagodnosti može se kontrolisati lekovima koje  prepisuje doktor.

Za nekoliko dana skida se gaza i pacijentkinja nosi  hirurški grudnjak prema uputstvima hirurga.Često se oseća žarenje u bradavicama tokom dve nedelje koje se vremenom smanjuje.

Šavovi se skidaju za nedelju do 10 dana, ali otok na grudima opada tri do pet nedelja posle operacije

Ožiljci će ostati čvrsti i ružni najmanje šest nedelja. Posle toga će nekoliko meseci ostati iste veličine, ili će čak izgledati da se šire. Nakon nekoliko meseci ožiljci počinju da blede, mada nikada neće nestati u potpunosti. Hirurg će zakazati kontrolne posete u mesecima nakon operacije. Za svaki neobični simptom  između kontrola ili bilo koje pitanje o tome šta sme, a šta ne sme da se radi, ne treba oklevati da se pozove hirurg ili njegovi saradnici.

 

Vraćanje u normalan život

Većina pacijenata na nogama je nakon operacije grudi posle dva dana, i spremna da se vrati uobičajenim aktivnostima nedelju dana nakon operacije. Ipak potrebno je nekoliko nedelja do potpunog oporavka.

Uobičajena preporuka je da se izbegavaju naporne aktivnosti (džoging, teži rad, savijanje… ) naredna dva meseca.Potrebno je izbeći svaku suvišnu iritaciju grudi(udaranje,trljanje…). Grudi će verovatno biti osetljive na direktno stimulisanje dve do tri nedelje, tako da treba izbegavati previše fizičkog kontakta. Nakon toga, kada bol prestane, kontakt sa grudima biće prijatan, obično tri do četiri nedelje nakon operacije.