Shiatsu masaža

Shiatsu, japanska kovanica, znači “ pritisak prstima “. Shiatsu masaža se temelji na postupcima oslobađanja  protoka “ životne energije-Ki “ koja kruži u telu posebnim energetskim kanalima-meridijanima.

Blokade,odnosno neuravnoteženost protoka energije u našem organizmu, mogu se osetiti kao stagnacija u telu,gubitak volje i elana, zbog čega naš organizam pati i bolestan je. Opšte manifestacije ovakvog stanja su umor, fizički bol, depresija, emocionalna uznemirenost, glavobolje... Za korekciju ovih neuravnoteženosti koriste se različite tehnike shiatsua. Duž meridijana,energetskih tokova, nalaze se specifične energetske tačke- tsubo,  gde je “Ki” najprisutnija. Na tim mestima blokade se najjasnije osećaju i tu se energija može osloboditi. Tsubo tačke  su iste tačke kao u kineskoj akupunkturi ili akupresuri

Najveći  deo lečenja Shiatsu-om obavlja se dodirom i slušanjem. Pažljiv dodir,na adekvatnom mestu i pravilno doziran primenjen u Shiatsu-u služi kao okidač u procesu samoizlečenja.Poverenje  izmedju terapeuta i klijenta koje se vremenom uspostavi pomaže postizanju duboke relaksacije,ali i lakšem stimulisanju celog organizmaz zbog čega dolazi do opštih pozitivnih reakcija na tretman.

Većina ljudi će osetiti blagodeti Shiatsu masaže. Shiatsu masaža je dinamička izmena energije na mnogo različitih nivoa . Obično  se radi preko odeće na podu, blagim pritiscima prstiju, dlanovima ruku, laktovima, kolenima i stopalima. Telo se isteže i na taj način se oslobadja put prolaska energije. Broj tretmana određuje terapeut zavisno od problema klijenta ali I terapijskih ciljeva.

Specifični efekti ove masaže su da: opušta mišiće, reguliše krvni pritisak,poboljšava cirkulaciju krvi i limfe ;stimuliše i regiliše  varenje, reguliše izlučivanje hormona , pomaže izlučivanju toksina iz tela,stimuliše funkciju unutrašnjih organa;povećava vitalnost, izdržljivost i energiju, jača imuni sistem… Shiatsu masaža pomaže kod: zamora,stresa, glavobolje, nesanice,problema kičme ( cervikalni i lumbalni sindrom ),sportskih povreda,respiratornih problema ,stomačnih problema,menstrualnih problema…

Ipak,treba napomenuti da se nekada tokom Shiatsu tretmana javljaju neke neprijatne reakcije poput:kašljanje, hladnoća ili osećaj groznice,osećaj umora,emotivnih reakcija-smatra se da se javljaju jer se telo  oslobađa viška toksina ili potisnute napetosti . Pojedini učiteli masaže su stava da kada potisnute emocije izbiju na površinu, najbolje je izraziti ih kroz suze,plakanjem .

 Shiatsu masažu ne treba izvoditi u stanjima povišene temperature tela,infekcija na koži,opekotina,u fazi menstrualnog ciklusa,poremećaja koagulacije krvi,zapaljenja vena ili limfnih puteva…Izuzetan oprez je potreban kod malignih bolesti,srčanih oboljenja,dijabetičara…Neophodno je da terapeut bude upoznat sa svima aspektima zdarstvenog stanja klijenta.