Rekonstrukcija dojke

Rekonstrukcija predstavlja nadoknadu nepostojećeg tkiva dojke kod urodjeno nerazvijene dojke ili nakon amputacije(savremeno lečenje maligne bolesti dojke danas podrazumeva i primarnu rekonstrukciju kada se bolesnici odmah nakon amputacije izvrši nadoknada izgubljene dojke).

Procedura obično traje oko 2 sata i izvodi se u opštoj anesteziji. Postoje dva načina rekonstrukcije dojki, silikonskom protezom ili sopstvenim tkivom, ili kombinovanjem ove dve metode. Procedure nekada podrazumevaju ubacivanje tzv. ekspandera kroz postojeći ožiljak u prostor ispod kože i grudnog mišića. U ekspander se (zavisno od vrste) periodično ubacuje fiziološki rastvor kako bi se njegov volumen uvećao i time raširila pokrivajuća koža. Taj proces traje oko 2 meseca. Potom se izvodi druga intervencija u kojoj se ekspander zamenjuje stalnom protezom(Postoje i posebno oblikovane Beker-ove proteze koje služe kao ekspanderi te nije potrebna njihova zamena). Drugi način podrazumeva korišćenje sopstvenog tkiva iz odredjenih regija tela, najčešće sa ledja ili donjeg dela stomaka. U odnosu na prethodnu, ova operacija je komplikovanija i traje znatno duže. U cilju postizanja simetričnog izgleda dojki često je potrebno korigovati suprotnu dojku (smanjivanje ili podizanje), što se izvodi ili u istom aktu ili nakon par meseci.

Bradavica se obicno rekonstruiše nakon par meseci od rekonstrukcije dojke. U tu svrhu se koristi koža sa druge bradavice ,koža sa unutrašnje strane butine ili se bradavica istetovira. Procedura traje nekoliko sati i izvodi se u opštoj anesteziji.

Procedure su retko praćene komplikacijama ,a one podrazumevaju :otok, pojavu seroma koji se produženo drenira,infekcije, asimetriju dojki…Nema podataka da rekonstruktivna hirurgija utiče na tok bolesti ili dovodi do ponovne lokalne pojave tumora.

Gde se može obaviti operacija