Refleksologija

Refleksologija je vrsta masaže koja ima specifični terapeutski cilj da posledično aktivira odbrambene sisteme za jačanje i očuvanje zdravlja -imuniteta. Postupak podrazumeva  blagu i prijatnu masažu određenih tačaka na stopalu, da bi se se putem nervnog sistema stimulisali odbrambeni potencijali oslabljenih ili obolelih organa, čime se pojačava imunološki sistem i pospešuje proces izlečenja bolesti .

Refleksologija je poseban terapeutski postupak u čijoj je osnovi teorija da se na stopalama nalazi mapa delova tela i unutrasnjih organa, pa da se masažom tih tačaka deluje na odgovarajuće organe ili delove tela. Suština trtmana je u specifičnoj tehnici pritiska koji se nanosi na različite , precizno određene tačke na stopalima koje su zapravo refleksne tačke odgovarajućih organa.Izuzetno je delotvorna kod stanja hroničnog premora,iscrpljenosti,emotivnih problema,slabosti imunog sistema,glavobolja…

Reflekso-terapija uspešno deluje kod otklanjanja i ublaživanja zdravstvanih tegoba koje nam donosi savremeni tempo života - stres. Ova masaža stopala ima za cilj uspostavljanje i održavanje prirodnog optimalnog zdravstvenog stanja organizma,kao i smanjenje  fizičke i psihičke napetosti.

Refleksologija je naročito efikasna u sferi preventivne medicine ,što je veoma značajno obzirom na njenu jednostavnost i neškodljivost.Kao takva, sve više dobija na značaju usled povećanih štetnih uticaja okoline u kojoj živimo(svakodnevni stres, iscrpljenost, hemijski dodatci u hrani,zagađenost vode i vazduha , sindromi bolesnih zgrada…).

U porastu je broj lekara i drugih stručnjaka koji prihvataju refleksologiju kao proverenu i efikasnu terapeutsku metodu. Danas je refleksologija priznata i uvrštena u protokole lečenja u mnogim zemljama sveta.Tehnika je pogodna za sve uzraste i nema nikakvih neželjenih efekata niti kontraindikacija. Pomaže nam da uspešnije funkcionišemo na fizičkom, umnom i emotivnom nivou te pri tome doprinosi poboljšanju opšteg kvaliteta života.