Prebojenost – površinska ili duboka

Na koji način će se tretirati prebojenost zuba zavisi  od toga da li se promene nalaze na površini ili unutar zuba. Stomatolog pri prvom pogledu na zub može da proceni gde se nalazi prebojenost. Razlikovanje ova dva tipa prebojenosti je važno zbog pristupa tretmanu – površinska prebojenost se lako uklanja čišćenjem ručnim i ultrazvučnim instrumentima i peskiranjem, dok se kod unutrašnjih prebojenosti zubne strukture primenjuje izbeljivanje hemijskim sredstvima.

 Površinska prebojenost

Površinska prebojenost se efikasno uklanja ručnim ili ultrazvučnim instrumentima koji se koriste i za uklanjanje zubnog kamenca. Često su kamenac i prebojenost prisutni zajedno, pa se ovakvim tretmanom uklanjaju istovremeno. Površinska prebojenost (ne i kamenac) još se efikasnije mogu ukloniti peskiranjem – mlaz sitnih zrnaca peska usmerava se na površinu zuba i mehanički uklanja obojeni sloj. Za potpuno uklanjanje površinskih prebojenosti često se koriste obe metode – prvo se ručnim ili ultrazvučnim instrumentima uklone tvrde naslage, a potom se preostala prebojenost očisti peskiranjem. Još jedna metoda za uklanjanje površinskih prebojenosti je poliranje zuba primenom blago abrazivne paste. Delovanje je slično kao i kod peskiranja, iako je efikasnost u uklanjanju prebojenosti nešto manja.

Duboka (unutrašnja) prebojenost

Prebojenost u strukturi zuba se tretira primenom različitih hemijskih preparata, a postupak je poznat pod nazivom izbeljivanje zuba. Izbeljivanju zuba po pravilu uvek prethodi uklanjanje površinskih pigmentacija prethodno navedenim metodama. Celokupan tretman prebojenosti zuba uključuje uklanjanje površinskih pigmentacija a potom tretman prebojenosti unutar strukture zuba jednom od metoda izbeljivanja. Ponekad je već uklanjanjem zubnog kamenca i površinskih pigmentacija moguće postići zadovoljavajući rezultat, pa izbeljivanje zuba nije ni potrebno.