Povećanje grudi

Augmentacija, ili povećanje grudi podrazumeva operaciju kojom se poboljšava veličina i oblik ženskih grudi . Umetanjem implantata ispod svake dojke, hirurzi su u stanju da povećaju obim grudi žene za jedan ili više brojeva.Na taj način se poboljšavaju konture tela onih žena koje  smatraju da imaju premale grudi.Operacija se često radi  i nakon perioda trudnoće i dojenja radi korigovanja obima i tonusa dojki. Augmentacijska mamoplastika je takođe jedna  od operativnih etapa u rekonstruktivnim procedurama koje prate operacije dojki.

Pre operacije

Sva očekivanja pacijenta treba obavezno otvoreno razmotriti sa hirurgom i njegovim stručnim timom. Uvećanje grudi može poboljšati  izgled i povećati samopouzdanje klijenta, ali neće obavezno promeniti izgled  koji odgovara idealu pacijenta ili dovesti do toga da okolina ima drugačije ophođenje. Pre odluke o operaciji, potrebno je pažljivo razmisliti o očekivanjima .

Medicinski tim pre operacije procenjuje zdravlje  pacijenta ,predstavlja pacijentu različite operativne tehnike koje se mogu primeniti  zavisno  stanja grudi i tonusa kože. Dodatno,hirurg će objasniti pacijentu  koji će tip anestezije biti korišćen, gde će se operacija izvesti,upoznati ga sa mogućim komplikacijama ,kao i troškovima  koji prate proceduru. Neophodno je da hirurg bude upoznat sa svim aspektima zdravstvenog stanja pacijenta i njegovim životnim navikama.Hirurg će pacijenta upoznati i sa tipom i velicinom implantanta koji se može upotrebiti. Pre operacije pacijent treba da dobije upustva  u vezi sa ishranom i pićem, pušenjem i uzimanjem ili izbegavanjem određenih vitamina i lekova.

Gde se može obaviti operacija

Operacija povećanja grudi

Uvećanje grudi se izvodi u opštoj anesteziji, tako da pacijent prespava operaciju Obično traje oko dva sata.

Umetanje i pozicioniranje implantata zavisi od anatomije pacijenta i preporuka hirurga. Rezovi se prave ili u pregibu između dojke i grudnog koša, ili oko areole (tamne kože koja okružuje bradavicu), ili pod pazuhom. Naravno, rezovi su tako pozicionirani da ožiljci budu neprimetni koliko god je to moguće.

Hirurg kroz rez podiže tkivo i kožu dojke i tako formira “džep”, bilo direktno iza tkiva dojke ili ispod mišićnog zida grudi (m.pectoralis). Implantati se zatim smeštaju u obezbeđeni tkivni prostor.

Neki hirurzi su mišljenja da umetanje implantata iza grudnih mišića smanjuje mogućnost za kapsularnu kontrakturu. Ovako pozicionirani implantati kasnije  manje ometatju  pregled grudi putem mamografije nego kada su implantati smešteni direktno iza tkiva dojke. Smeštanje iza mišića ipak je za pacijenta obično bolnija procedura nakon operacije.Alternative u pozicioniranju implatanta treba preoperativno razmotriti sa hirurgom.

Nakon operacije, grudi izgledaju punije i prirodnije po tonusu i konturama.Dan ili dva biće prisutne male cevčice za dranažu rana i zavoji. Konci se skidaju nakon 7 do 10 dana.

Moguće  komplikacije nakon povećanja grudi

Sve operacije nose sa sobom dozu neizvesnosti i rizika. Pacijent može pomoći da se smanje rizici ukoliko se pridržava saveta i instrukcija hirurga pre i postoperativno.

Uvećanje grudi relativno je jednostavna procedura. Ali, kao i kod svake operacije, postoje rizici vezani za operaciju i specifične komplikacije vezane za ovaj zahvat.

Najčešći problem, kapsularna kontraktura, javlja se ako ožiljno tkivo,odnosno  kapsula oko implantata počne da se steže. Ovo stezanje mekanog implantata može prouzrokovati da grudi otvrdnu. Kapsularna kontraktura može se lečiti na više načina, i nekad zahteva ili otklanjanje ili „zarezivanje“ tkiva ožiljka, ili recimo otklanjanje i zamenu implantata.

Kao i kod svake hirurške intervencije, suvišno krvarenje koje prati operaciju može prouzrokovati izvesno oticanje i bol. Ako se suvišno krvarenje nastavi, može biti potrebna druga operacija radi kontrolisanja krvarenja i otklanjanja nakupljene krvi.

Mali procenat žena dobije infekciju oko implantata. Ovo se može dogoditi u svakom trenutku, ali se najčešće javlja prve nedelje nakon operacije. U nekim slučajevima implantat se mora otkloniti na nekoliko meseci dok se infekcija ne povuče. Tada je moguće umetanje novog implantata.

Kod nekih žena bradavice postaju preosetljive, neosetljive ili čak utrnu. Moguće je takođe da primetiti male utrnule delove u blizini rezova. Ovi simptomi obično vremenom nestaju, mada kod nekih pacijenata mogu biti trajnog karaktera.

Ne postoje dokazi da implantati utiču na plodnost, trudnoću ili sposobnost dojenja. Ipak,ako je pacijentkinja dojila bebu u periodu od godinu dana pre operacije, može se desiti da se nekoliko dana nakon operacije pojavi mleko. Ovo može prouzrokovati izvesnu nelagodnost, ali se može tretirati lekovima .

Povremeno se može desiti da implantati puknu ili procure. Pukotina se može pojaviti kao posledica povrede ili čak usled normalnog stezanja i kretanja grudi i implantata, uzrokujući curenje kapsule. Može doći do promene oblika ili čvrstine grudi. Ovi neželjeni događaji često zahtevaju novu operaciju i potrebno je odmah javiti se lekaru.

Mali broj žena sa implantatima prijavio je simptome nalik simptomima oboljenja imunog sistema, kao što je dermatoskleroza i druga stanja slična artritisu. Ovi simptomi mogu biti bol i oticanje zglobova, groznica, malaksalost ili bol u grudima. Istraživanja nisu pronašla jasnu vezu između silikonskih implantata i simptoma onoga što doktori zovu „poremećaji vezivnog tkiva“, ali nadležne agencije širom sveta (npr.FDA) zahtevaju dalja istraživanja.

 

 Iako ne postoje dokazi da implantati izazivaju rak dojke, oni mogu promeniti način na koji se vrši mamografija. Prilikom izvođenja mamogrfije, potrebno je otići u radiološki centar u kome tehničari imaju iskustva sa posebnim tehnikama neophodnim da bi se dobio pouzdan snimak grudi sa implantatom. Kod nekih žena sa implantatima ultrazvučni pregled biće pogodan za otkrivanje kvržica ili evaluaciju implantata.

Posle operacije povećanja grudi

Pacijenti se osećaju  umorno i bolno nekoliko dana nakon operacije. Veći deo nelagodnosti može se kontrolisati lekovima koje  prepisuje lekar.

Za nekoliko dana skida se gaza i pacijentkinja nosi  hirurški grudnjak prema uputstvima hirurga.Često se oseća žarenje u bradavicama tokom dve nedelje koje se vremenom smanjuje.

Šavovi se skidaju za nedelju do 10 dana, ali otok na grudima opada tri do pet nedelja posle operacije.

Ožiljci će ostati čvrsti i ružni najmanje šest nedelja. Posle toga će nekoliko meseci ostati iste veličine, ili će čak izgledati da se šire. Nakon nekoliko meseci ožiljci počinju da blede, mada nikada neće nestati u potpunosti.

Hirurg će zakazati kontrolne posete u mesecima nakon operacije. Za svaki neobični simptom  između kontrola ili bilo koje pitanje o tome šta sme, a šta ne sme da se radi, ne treba oklevati da se pozove hirurg ili njegovi saradnici.

Vraćanje u normalan život

Većina pacijenata na nogama je nakon operacije grudi posle dva dana, i spremna da se vrati uobičajenim aktivnostima nedelju dana nakon operacije. Ipak potrebno je nekoliko nedelja do potpunog oporavka.

Grudi će verovatno biti osetljive na direktno stimulisanje dve do tri nedelje, tako da treba izbegavati previše fizičkog kontakta. Nakon toga, kada bol prestane, kontakt sa grudima biće prijatan, obično tri do četiri nedelje nakon operacije.

Uobičajena preporuka je da se izbegavaju naporne aktivnosti (džoging, teži rad, savijanje… ) naredna dva meseca. Potrebno je izbeći svaku suvišnu iritaciju grudi(udaranje,trljanje…)

Za mnoge žene poboljšan rezultat uvećanja grudi može biti zadovoljavajući, čak uzbuđujući, ako budu naučile da cene svoj novi izgled. Odluku da se uvećaju grudi, koja je vrlo lična, neće uvek okolina razumeti. Važno je kako se pacijentkinja odnosi u vezi sa tim. Ako je postignut cilj, onda je operacija uspešna.