Osteoporoza-savremena epidemija

OSTEOPOROZA - SAVREMENA EPIDEMIJAOsteoporoza je metabolički poremećaj, koji se karakteriše gubitkom koštane mase, promenom njene mikro arhitekture, pri čemu kosti postaju slabe, porozne i lako lomljive. Može se javiti kao primarni poremećaj u vreme menopauze i u starosti, ili zbog prisustva nekih bolesti koje dovode do poremećaja metabolizma kalcijuma, neophodnog za čvrstinu naših kostiju.

Za pravilan razvoj koštanog tkiva neophodna je raznovrsna ishrana sa dosta kalcijuma, redovno kratko izlaganje suncu radi sinteze sopstvenog D vitamina, koji utiče na metabolizam kalcijuma, kao i boravak na svežem vazduhu i redovno kretanje i vežbanje, koje omogućava da naše kosti budu čvrste i da se značajno uspori gubitak koštane mase. Pravilno stvoren, dobar, koštani "rezervoar", je istovremeno i garancija da kosti u starosti, kada su gubici koštanog tkiva veći, ostanu čvršće.

Koštano tkivo se formira u mladosti, rastom kostiju u dužinu, čime se povećava ukupna koštana masa. Ovaj proces prestaje sa pubertetom, ali se popunjavanje koštane mase nastavlja i dostiže maksimum oko 30-35 godine života. Pritom se svakodnevno dešava i gubitak i stvaranje kostiju i ovi procesi su u ravnoteži. Sa starenjem dolazi do postepenog gubitka koštane mase, 0,5-1% godišnje.Značajno gubljenje koštane mase javlja se u menopauzi, posebno u prvih 5-10 godina i iznosi 5-10% godišnje, pa se u ovom periodu češće javlja .

Izvesni faktori kao što su nasledna sklonost ka oboljevanju, rana menopauza, pre 45-te godine života, prirodna ili zbog operacije, prisustvo nekih bolesti, oboljenja štitaste žlezde,bubrežne bolesti, zapaljenski reumatizam, dugotrajna terapija sa kortikosteroidima, hronične zapaljenske bolesti i digestivnog sistema i druge pogoduju bržem javljanju osteoporoze.

Osteoporoza se javlja kod osoba oba pola, ali je dvostruko češća kod žena.Češće obolevaju osobe sitne građe, svetlog tena i očiju, a ređe krupne osobe.
Podaci ukazuju na veliku učestalost ovog poremećaja. Utvrđeno je da i neke loše navike, koje karakterišu urbani način života, doprinose osteoporozi. Mnogo vremena provedenog u sedenju, neadekvatna ishrana, velike količine kofeinskih napitaka, alkoholna pića i pušenje, dokazano štetno utiču na kvalitet koštanog tkiva. Boravak u zatvorenom prostoru, slabije izlaganje suncu, takođe se mogu ubrojiti u razloge za nastanak osteoporoze.

Danas su sve mere usmerene ne samo na pravilno lečenje osteoporoze, već i na rano otkrivanje. Prisustvo navedenih
štetnih činilaca, posebno postojanje porodične sklonosti ka obolevanju, podaci o ranijim prelomima, kao i značajno smanjenje visine, mogu da ukažu na osteoporozu. U vreme menopauze, kada se ovaj poremećaj inače češće javlja, značajan je podatak o rano nastaloj menopauzi, pre 45. godine života, čime prestaje zaštitna uloga ženskih polnih hormona-estrogena.

Dijagnoza se postavlja jednostavno, snimanjem slabinske kičme i kukova, denzitometrijom (dexa). Snimanjem se dobija podatak o gustini koštane mase i prema dobijenim vrednostima procenjuje se da li postoji blaži gubitak-osteopenija ili osteoporoza, odnosno promenjena arhitektura kostiju. Rentgenski snimak ne može pouzdano da ukaže na osteoporozu, mada kod izraženih promena može da bude dobar putokaz ka njenom dijagnostikovanju.

Osteoporoza se može javiti i mnogo ranije,pre fiziloškog procesa starenja, ukoliko su prisutni štetni faktori, pa je njihovo prisustvo istovremeno i vodič, ka ranom otkrivanju ovog oboljenja.

U lečenju se danas primenjuju savremeni lekovi, ali je osim njih neophodno poštovati sve savete o pravilnoj israni i redovno vežbati. Redovno vežbanje je neophodna mera i u lečenju i u prevenciji osteoporoze. Ukoliko smo u mladosti izgradili dobre kosti, preostaje nam da ih uz pravilnu ishranu i redovno vežbanje sačuvamo. Da bi kosti ostale zdrave, potreban im je svakodnevni stimulans u vidu različitih pokreta i, vežbi i doziranog fizičkog opterećenja.

Za žene u menopauzi posebno je značajno da redovno budu aktivne, i da vežbaju, kako bi sačuvale kvalitet kostiju. Osim šgo uvećava koštanu masu i sprečava njen gubitak, redovno vežbanje omogućava bolju koordinaciju pokreta i smanjuje mogućnost povređivanja. Vežbe su različite u zavisnosti od pola i starosti, ali im je zajedničko da treba da budu redovne, jer prestanak vežbanja dovodi do gubitka koštane mase.

Uz vežbanje se savetuje redovno hodanje. Sve vežbe treba obavljati uz postepeno povećanje njihovog intenziteta, da ne bi došlo do povređivanja. Posebni saveti dobijaju se od stručnjaka, posebno u slučajevima lečenja osteoporoze, jer svaki program lečenja obavezno uključuje i poseban program vežbanja. U prevenciji i lečenju osteoporoze svakako treba izbegavati vežbe povezane sa naglim pokretima, kao što su skakanje, skijanje i intenzivni treninzi. Korisne su vežbe sa lakim opterećenjem koje utiču na povećanje koštane mase.
Ono što sigurno možemo da učinimo za svoje kosti, vezano je, za pravilnu ishranu, boravak na svežem vazduhu i suncu, redovne fizičke aktivnosti i izbegavanje štetnih faktora, kao što su duvan i alkohol. Ako se tome doda i redovno vežbanje, rezultati sigurno neće izostati./-