Operacija nosa - Rinoplastika

Rinoplastika predstavlja jednu od najčešćih operacija u estetskoj hirurgiji. Rinoplastikom, ili operacijom preoblikovanja nosa se može smanjiti ili povećati veličina nosa, promeniti oblik vrha ili mosta, suziti raspon nozdrva ili promeniti ugao između nosa i gornje usne. Procedurom se može  ispraviti urođeni defekt   ili korigovati promena nastala povredom,pa je na taj način moguće poboljšati disanje. Rinoplastika se može izvoditi u estetske ili u rekonstruktivne svrhe – radi ispravljanja defekata pri rođenju ili problema sa disajnim organima.

Pre operacije

Dobra komunikacija sa hirurgom je najvažnija. Prilikom  prvih konsultacija hirurg će se upoznati sa željama pacijenta  o budućem izgledu  nosa, proceniće strukturu nosa i lica, i razmotriti zajedno sa pacijentom  sve mogućnosti .Pacijent će biti upoznat sa faktorima koji mogu da utiču na operaciju . Ovi faktori uključuju strukturu  nazalnih kostiju i hrskavice, oblik  lica, debljinu  kože , starost i očekivanja pacijenta.

Obavezno treba reći hirurgu za eventualne ranije operacije nosa ili kakvu povredu, čak i ako se dogodila pre mnogo godina. Hiruški tim treba da zna  da li je pacijent alergičan  na bilo kakve lekove ili hranu ,  ako ima poteškoća sa disanjem, ako uzima neke lekove, vitamine ,ako puši…

Pacijent će dobiti  instrukcije o tome kako da se pripremi za operaciju, uključujući uputstva vezana za ishranu i piće, pušenje i uzimanje ili izbegavanje određenih vitamina i lekova, umivanje…

Gde se može obaviti operacija

 

Operacija nosa

Rinoplastika se može izvoditi u lokalnoj ili opštoj anesteziji.

Rinoplastika obično traje sat ili dva, ali komplikovanije operacije mogu trajati duže. Tokom operacije koža nosa odvaja se od potpornih kostiju i hrskavice, koji se dalje oblikuju do željenog oblika. Način  oblikovanja zavisiće od prirode problema i od tehnike koju  hirurg preferira. Konačno, koža se ponovo navlači preko nove osnove.

Mnogi plastični hirurzi vrše rinoplastiku unutar nosa, praveći rezove unutar nozdrva. Drugi pak preferiraju “otvorenu” operaciju, posebno u komplikovanijim slučajevima. Rezovi se prave unutar nozdrva ili u bazi nosa, pružajući pristup hrskavici i kostima, koji se dalje mogu po želji oblikovati.

Ako su  nozdrve preširoke, hirurg može otkloniti male klinove kože sa njihove osnove, približavajući ih tako jednu drugoj.Hirurg otklanja kvrgu koristeći dleto ili turpiju, zatim spaja nosne kosti da bi formirao uži most. Hrskavica se krati da bi se preoblikovao vrh nosa.Kraćenje septuma poboljšava ugao nosa i gornje usne.

Kada se završi operacija, postavlja se uložak da bi pomogao nosu da zadrži svoj novi izgled. Nosni tamponi ili mekani plastični ulošci ponekad se stavljaju u nozdrve da bi stabilizovali pregradu između vazdušnih puteva.

 

Moguće komplikacije

Sve operacije nose sa sobom određenu dozu neizvesnosti i rizika. Pacijent može pomoći da se smanje rizici ukoliko se pridržava saveta i instrukcija hirurga pre i postoperativno.

Komplikacije su retke i obično blažeg oblika. Ipak uvek postoji mogućnost za komplikacije, uključući infekcije, krvarenje iz nosa ili eventualne neželjene reakcije na anesteziju.

 Nakon operacije, mali napukli krvni sudovi mogu se pojaviti kao male crvene tačke na površini kože (ovo je obično neznatno, ali može biti trajnog karaktera). Obzirom da se rinoplastika najčešće izvodi unutar nosa, vidljivih ožiljaka nema uopšte.Povremeno , kada se koristi „otvorena“ tehnika, ili kada operacija zahteva sužavanje širokih nozdrva, mali ožiljci na bazi nosa obično nisu vidljivi.

Retko (u oko 10%) slučajeva  javlja se potreba za drugom operacijom koja je obično manjeg obima .

 

Nakon operacije

Prvih dvadeset i četiri sata pacijent oseća naduvenost lica, bol u nosu i glavobolju. Bolovi se mogu kontrolisati pomoću lekova protiv bolova, koje prepisuje hirurg. Prvi dan pacijent provodi u krevetu sa podignutom glavom.

Otoci i podlivi oko očiju u prvo vreme će se povećati, dostižući maksimum  nakon dva do tri dana. Primenom hladnih obloga moguće je smanjiti otoke.Posle dve nedelje nestaje veći deo otoka i podliva.

Malo krvarenje je uobičajeno tokom nekoliko prvih dana nakon operacije. Preporuka je da se nedelju ili više ne izduvava nos, dok ne zarastu tkiva.

Nosni ulošci se uklanjaju posle par dana nakon čega se pacijent oseća znatno udobnije. Kada se navrši jedna do dve nedelje, svi ulošci, fiksatori i šavovi se uklanjaju.

Uložak od trake i omotač od plastike, metala ili gipsa stavlja se da bi pomogao kostima i hrskavici nosa da zadrže svoj novi oblik.

Hirurg će zakazati kontrolne posete u mesecima nakon operacije. Za svaki neobični simptom  između kontrola ili bilo koje pitanje o tome šta sme, a šta ne sme da se radi, ne treba oklevati da se pozove hirurg ili njegovi saradnici.

Vraćanje u normalan život

Većina pacijenata nakon rinoplastike na nogama je posle dva dana, i spremna da se vrati uobičajenim aktivnostima nedelju dana nakon operacije. Ipak potrebno je nekoliko nedelja do potpunog oporavka.

Uobičajena preporuka je da se izbegavaju naporne aktivnosti (džoging, plivanje, savijanje, seksualni odnosi – odnosno sve aktivnosti koje podižu  krvni pritisak) dve do tri nedelje. Potrebno je izbeći svaku suvišnu iritaciju nosa(udaranje,trljanje…),treba izbegavati sunčanje naredna dva meseca.Šminku i kozmetičke preparate treba pažljivo koristiti.

Pacijenti koji nose naočare moraju osam nedelja da koriste fiksatore za čelo ili obraze,ili kontaktna sočiva,jer se nos u tom periodu ne sme opterećivati težinom naočari.

U danima nakon operacije, kada je  lice  podliveno i natečeno, pacijent lako zaboravi da će izgledati bolje. Zapravo, mnogi pacijenti se neko vreme nakon plastične operacije osećaju deprimirano – što je potpuno normalno i razumljivo. Naravno posle uspešne operacije svakim  danom nos će izgledati sve bolje i raspoloženje će  se popraviti. Nešto diskretnog otoka biće prisutno mesecima, a konačni rezultati rinoplastike će biti očigledni tek nakon pola godine i duže.. Nakon operacije pacijent ima manji nos, ravniji most, lepo definisan vrh nosa i poboljšan ugao između nosa i gornje usne.