Mezoterapija

Pojam mezoterapije

Mezoterapija je veoma popularna, savremena metoda koja spaja kozmetiku i medicinu . Vodi poreklo iz Francuke i njen utemeljitelj je dr Mišel Pistor koji je mezoterapijske postupke koristio od pedesetih godina prošlog veka. Od 1987.godine postaje zvanično priznata medicinska disciplina, a danas je primenjuje preko 20 000  lekara širom sveta u različitim medicinskim oblastima.           

Mezoterapija podrazumeva primenu male količine aktivne supstance, ubrizgane na na pravom mestu. Lekar malim ubodima  ubrizgava u srednji sloj kože i potkožno tkivo male doze specificnih koktela sastavljenih od vitamina,hijaluronske kiseline,homeopatskih supstanci, biljnih ekstrakata,venotonika … Sastav koktela se individualno prilagođava potrebama kože i terapijskim ciljevima.Efekti se postižu direktnim dejstvom supstance koja se aplikuje i dodatno fizičkim stimulusima pomoću mikrouboda.

Estetska medicina i mezoterapija

Mezoterapija se u estetskoj medicini koristi  za podmlađivanje,osveženje i zatezanje kože lica ,vrata ,dekoltea ,šaka i drugih delova tela.Danas se široko primenjuje i u sklopu anticeluluit tretmana.Uz opšti dijetetski režim mezoterapija se  koristi za smanjenje lokalnih masnih naslaga-lipoliza.Posebni terapijski protokoli podrazumevaju mezoterapijske tretmane za bolna stanja, lecenje opadanja kose,estetsku regulaciju podocnjaka i pega.

Mezoterapija –način primene

Tretmane moraju vršiti isključivo doktori medicine i stomatologije sa završenim specijalističkim programima i akreditovanim kursevima.Pre samog postupka obavezan je razgovor sa lekarom. Kokteli za ubrizgavanje se određuju uzimajući u obzir stanje koje se tretira, mesto i efekat koji želimo  postići. To znači da se za svakog klijenta priprema poseban izbor koktela i način lečenja. Potrebno je ubrizgati male količine tačno određenih aktivnih supstanci u lokalizovana područja.

Tretmani su uglavnom bezbolni pa se retko primenjuju preparati za lokalnu anesteziju .Neposredno pre početka uboda koža se sterilno priprema.Igle kojima se vrši tretman su izuzetno tanke i ubodi su uglavnom površinski.

 Postupak traje 20-30 minuta  uz minimalane neudobnosti.Broj tretmana zavisi od težine problema koji se tretira. Efekti se uglavnom vide posle 3 do 4 tretmana, ali konačan broj i učestalost tretmana određuje lekar zavisno od problema koji se tretira , terapijskog cilja i individualnih karakteristika klijenta..Često se mezoterapijski postupak kombinuje sa limfnom drenazom,fizičkom aktivnošću i posebnim režimom ishrane. Nakon tretmana osoba se može vratiti normalnim dnevnim aktivnostima.

 

Propratne pojave i kontraindikacije

Mezoterapija je bezbedna procedura kada je izvodi iskusan i obučen terapeut.Ponekad se za vreme tretmana može dogoditi privremeni pad krvnog pritiska,vrtoglavica,mučnina,osećaj slabosti.Na koži je moguća pojava crvenila,blagog otoka i modrica koje prolaze za par dana.Alergijske reakcije i infekcije su izuzetno retke.

Mezoterapija nije preporučljiva metoda u trudnoći i periodu dojenja,kod bolesti tipa malignih oboljenja,teških oblika srčane i bubrežne slabosti,poremećaja funkcije štitaste žlezde,epilepsije i akutnih virusnih infekcija.

Mezoterapija lica

Mezoterapija tela

Mezoterapija kose

Tretman celulita

Lipoliza

Mezoterapija bez igle