Masaža

Masaža  kao metoda u čijoj je osnovi dodir,ima istoriju dugu koliko je duga istorija ljudske civilizacije. Samo ime potiče od arapske reči “MASSA”, što znači-dodir. Obzirom da dodir čoveku jasno govori da nije sam,da postoji veza sa drugim ljudima i da se energija ,toplina,ugodnost  pa i ljubav može preneti kroz dodir nije ni čudo da su se u različitim delovima sveta i u različitim vremenskim epohama stvarale škole masaže ,svaka specifična za podneblje iz koje potiče.

Masaža je danas nauka-tehnika koja se usavršavala i menjala najmanje poslednjih 6 000 godina,pa su se razvile i posebne discipline u čijoj je osnovi masaža kombinovana sa drugim metodama.U kineskoj medicina danas je poznata refleksologija koja se zasniva na refleksnim tačkama stopala i šaka;U Indiji se razvijala  “ajurveda” koja uz masažu praktikuje i upotrebu aromatičnih ulja(aromaterapija). U zapadnom svetu masaža je oslonjena na anatomska i fiziološka saznanja savremene medicine u koja su vešto utkane tehnike sa istoka.U tom smislu najpoznatija aje “Švedska masaža”  (vezuje se za ime šveđanina Per Henrika Linga koji je preuzeo tehnike tradicionalne masaže Kine, Indije, Egipta, Grčke i Rima i na osnovu svog znanja anatomije i fiziologije prilagodio je masažu potrebama savremenog čoveka).Slobodno možemo reći da danas svako podneblje ima sebi specifične modifikacije tehnika masaže,što nam potvrđuje koliko je metoda  postala sastavni deo života ,pa čak i deo identiteta mesta ili naroda  odakle potiče tehnika masaže.

Masaža iako ne može da izleči sve bolesti, sigurno može da popravi opšte stanje organizma, ublaži tegobe i ubrza proces oporavka. Prilikom masaže nadražuju se receptori na koži i potkožnom tkivu, kao efekat mehaničkog delovanja, a isto tako se indirektnim delovanjem, odnosno refleksnim putevima, utiče na budjenje celog organizma.

Dokazani pozitivni efekti masaže su da poboljšava i ubrzava krvotok i limfotok,poboljšava elastičnost i regeneraciju kože,opušta mišiće,usporava i produbljuje disanje, ubrzava metabolizam,pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma,smanjuje bol i napetost,poboljšava psihičko stanje čoveka...

U toku bolesti masaža može pomoći ponovnim uspostavljanjem ili poboljšanjem telesnih funkcija koje su narušene, pa iako ne može da izleči sve bolesti, sigurno može da popravi opšte stanje organizma, ublaži tegobe i ubrza proces oporavka…

Treba napomenuti da masaža nije preporučljiva u  stanjima povišene temperature tela,infekcija na koži,opekotina,u fazi menstrualnog ciklusa,poremećaja koagulacije krvi,zapaljenja vena ili limfnih puteva…Izuzetan oprez je potreban kod malignih bolesti,srčanih oboljenja,dijabetičara…Neophodno je da terapeut bude upoznat sa svima aspektima zdarstvenog stanja klijenta.

 Masaža je podeljena na tri osnovne vrste:

·         Medicinsko- terapeutska masaža

·         Sportska masaža

·         Higijensko-kozmetička masaža

Efekti masaže,kroz pojedine poddiscipline, se često dopunjuju  upotrebom eteričnih ulja, prijatnim ambijentom, adekvatnom muzikom, toplim vulkanskim kamenjem, poludragim kamenjem, toplom čokoladom, toplim kristalima,preparatima vina…Prema elementima i znanjima kojima se process masiranja dopunjuje danas postoji više disciplina u čijoj osnovi je masaža:

 

Zbog svih pozitivnih efekata masaža je odavno postala neizostavni  deo svakodnevnice. Glavobolja, grčevi, nesanica, napetost, stress i druge tegobe se mogu ublažiti masažom. Rezultat masaže, bez obzira na to o kojoj je metodi reč, je poboljšanje telesnog i duhovnog stanja  i duboka relaksacija. Dobro izvedena masaža vraća telu energiju,leči ,popravlja opšte stanje organizma ,ali i neviljivom niti kroz dodir,povezuje istoriju,kulture, filozofije,legende  i pretapa  ih čestice radosti životom.