Liposukcija

Liposukcija predstavlja proceduru kojom  se oblikuje telo otklanjanjem neželjenog masnog tkiva sa određenih delova, uključujući abdomen, kukove, zadnjicu, butine, kolena, nadlaktice, bradu, obraze i vrat. Danas postoje brojne tehnike koje pomažu plastičnim hirurzima da pruže pacijentima preciznije rezultate i skrate vreme oporavka. Iako nijedan vid liposukcije nije zamena za dijetu ili fizičku aktivnost, ova procedura može otkloniti uporne masne naslage, koje ne reaguju na tradicionalne metode smanjenja telesne mase.

Pre liposukcije

Obavezno treba naglasiti da pacijenti koji planiraju značajno da oslabe treba da odlože proceduru ,a nakon toga da u razgovoru sa  hirurgom razmotre sve alternative.

Pacijenti treba da imaju jasnu predstavu  da liposukcija može poboljšati  izgled i povećati samopouzdanje klijenta, ali neće obavezno promeniti izgled  koji odgovara idealu pacijenta ili dovesti do toga da okolina ima drugačije ophođenje. Pre odluke o proceduri, potrebno je pažljivo razmisliti o očekivanjima .

Osobe normalne težine ili blažeg stepena gojaznosti sa čvrstom, elastičnom kožom, koji imaju naslage suvišnog sala na određenim delovima tela su dobri kandidati za liposukciju. Godine nisu presudni faktor za odluku o liposukciji ,ali treba naglasiti da  stariji pacijenti mogu imati smanjenu elastičnost kože, pa je moguće da ne budu postignuti isti rezultati kao kod mlađih pacijentata sa zategnutijom kožom. Poželjno je da klijenti budu  fizički zdravi, psihološki stabilni i realni u svojim očekivanjima. Osobe sa zdravstvenim problemima, poput dijabetesa, oboljenja srca i pluća, lošije cirkulacije ili osobe koje su imale operaciju u blizini oblasti koja treba da se oblikuje imaju povećan rizik od komplikacija nakon liposukcije.

Prilikom prvih konsultacija  hirurg će proceniti  zdravlje pacijenta, odrediti zastupljenost  masnih naslaga  i proceniti stanje kože. Osobe koje razmišljaju o liposukciji često budu preplavljene brojnim mogućnostima  i tehnikama koje se danas primenjuju. Prilikom razmatranja koji bi bio odgovarajući pristup rešavanju problema masnih naslaga, lekar treba da uzme u obzir  efikasnost, bezbednost, troškove i primerenost  potrebama klijenta. Na primer, ako se razmatra liposukcija u predelu abdomena, možda abdomenoplastika ili „zatezanje stomaka“ može pružiti efikasnije rezultate,ili lipoliza kao nehiruška opcija…

Pre operacije pacijent pacijent od hiruškog tima dobija upustva  u vezi sa ishranom i pićem, pušenjem i uzimanjem ili izbegavanjem određenih vitamina i lekova.

Gde se može obaviti liposukcija

Liposukcija

Kod žena liposukcija se obično izvodi ispod brade, na kukovima, butinama i stomaku, kao i ispod ruku i oko grudi. Uobičajena mesta za muškarce obuhvataju podbradak i oblast oko struka. Liposukcija se takođe može primenjivati za redukciju muških grudi, stanje poznato kao ginekomastija.

U zavisnosti od zahvaćenih regija, liposukcija može trajati od 1 – 4 sata i obično se odvija u periduralnoj anesteziji uz analgosedaciju. Međutim, kod nekih pacijenata izbor pada na opštu anesteziju, posebno ako se otklanja veliki deo masnih naslaga.

Kroz manje ubode na koži posebnim instrumentima (kanilama) koji se uvlače pod kožu vrši se aspiracija masnog tkiva. Kanile moraju biti različitih veličina i oblika (promera 2-6 mm) da bi mogle ravnomerno da izvuku mast iz svih slojeva. Proces aspiracije može se prethodno olakšati ubacivanjem (infiltracijom) fiziološkog rastvora sa adrenalinomradi sprečavanja krvarenja, kao i eventualnim ultrazvučnim razbijanjem masnog tkiva.

 

Moguće komplikacije

Sve operacije nose sa sobom dozu neizvesnosti i rizika.Pacijent može pomoći da se smanje rizici ukoliko se pridržava saveta i instrukcija hirurga pre i postoperativno.

Postoperativne komplikacije, poput  infekcije  i krvnih  ugrušaka su retke, ali se ipak povremeno događaju.

Uobičajena je  pojava modrica, podliva (hematoma), kao i otoka koji se postepeno povlače do dve nedelje. Mogući su prolazni poremećaji senzibiliteta kože, kao i eventualne manje neravnine, zbog čega se savetuju rana postoperativna masaža i limfna drenaža.

Posle operacije

Liposukcija manjeg obima obično se izvodi tako da se pacijenti odmah otpuštaju zbog troškova i udobnosti. Međutim, ako se otklanja veliki deo masnih naslaga ili ako se liposukcija izvodi združeno sa drugim operacijama, potreban je ostanak u bolnici ili u objektu koji obezbeđuje potrebnu negu.

Povratak na uobičajene aktivnosti očekuje se nakon 7-10 dana. Odmah po intervenciji pacijentu se navlači kompresivno odelo jer pomaže u  smanjenju oticanja.

Uklonjeno masno tkivo može se po potrebi filtrirati i vratiti u one delove tela gde za to postoji potreba (neravnine, udubljenja, prirodne bore, podebljavanje usana, jagodica, zadnjice itd.)