Limfna drenaža

Limfna drenaža

Limfna drenaža je nezamenjiv terapeutski postupak za stimulisanje cirkulacije limfe, poboljšanje cirkulacije i detoksikaciju organizma. Ona takođe doprinosi boljoj ishrani i regeneraciji tkiva, otklanjanju viška tečnosti i jačanju imunološkog sistema. Cilj tretmana je stimulacija kretanja tečnosti iz međućelijskih prostora u limfne sudove, a zatim iz limfnih sudova i limfnih čvorova u venski sistem.

Kao posledica neadekvatnih životnih navika, nedovoljno kretanja, nepravilne ishrane , premalo odmora,određenih bolesti i stalnog stresa  limfni sistem postaje preopterećen. Narušena cirkulacija limfe dovodi do nagomilavanja toksina, remeti metaboličke procese u tkivima i  negativno deluje na funkcionisanje ćelija i čitavog organizma.

Limfnom drenažom se postiže ravnoteža telesnih tečnosti u organizmu, detoksikacija organizma ,poboljšanje venske cirkulacije (naročito kod proširenih vena i problema sa kapilarima) ,prevencija i smanjenje otoka i bolova na vratu, nogama,preponama, bolja ishrana i regeneracija tkiva...

Kao estetski tretman limfna drenaža se primenjuje od sredine dvadesetog veka. Do danas je mnogo puta dokazano da je to efikasna tehnika za detoksikaciju organizma i regeneraciju tkiva u kozmetološkoj praksi pre svega u cilju  prevencije pojave i otklanjanja celulita.Drenažom se ubrzava protok limfe i krvi, izaziva se lokalna hiperemija, povećava se elastičnost i poboljšava izgled kože,  ubrzava razmena materija u čitavom organizmu. Dodatno  ima povoljan efekat na nervni,  mišićni i imunološki sistem.

Treba naglasiti da limfnu drenažu može izvoditi samo iskusan terapeut u situacijama kada postoje jasne indikacije za njenu primenu.U slučaju postojanja lokalnih promena na koži,upalnih procesa(najčešće venskog sistema),akutnog infarkta ,nekih malignih oboljenja tretman je kontraindikovan.

 Pored manuelnog postupka koji se češće primenjuje ,postoji i  aparaturna tehnika-presoterapija.