Kriohirurgija-krioterapija

Kriohirurgija je postupak precizno doziranog  smrzavanja tkiva u cilju uklanjanja-destrukcije njenih pojedinih delova. Krioterapija - kriohirurgija je jeftina, jednostavna i bezbedna metoda koja se izvodi u ambulantnim i bolničkim uslovima. Najveći benefit su odlični kozmetski rezultati i minimalni neželjeni efekti.

Tokom poslednjih 60 godina dermatologija je precizno definisala korišćenje kriohirurgije u lečenju promena na koži. U  kriohirurgiji danas se primenjuje tečni azot sa radnom temperaturom od -196°C. što zahteva specijalno opremljene kriohiruške  aparate i ambulante-sale u kojima se efikasno i bezbedno mogu obavljati tretmani. Nekada štapić sa  zamotanim komadom pamučne vate koji je natopljen tečnim azotom ,a danas tečni azot u spreju (postoji više tehnika) predstavljaju jednostavne i efikasne metode za lečenje kožnih promena.

Doziranje tečnog azota,dubina zamrzavanja i izbor metode određuje se zavisno od prirode lezije i tipa tkiva koje se tretira.Potrebno je odratiti pažnju na debljinu epiderma i drugih struktura kože, turgor kože,hidratisanost i lokalni protok krvi.

Kriohirurgija je često metoda izbora za brojne promene na koži poput  bradavica,aktiničnih keratoza, seboroičnih keratoza, kondiloma,hemangioma, fibroma,hipertrofije nokatne ploče,različitih hiperpigmentacija…

Relativno je mali broj kontraindikacija i one su uglavnom vezane za reakciju kože na hladnoću ,što ponekad može poremetiti proceduru ili izmeniti terapijski efekat. Nije preporučljivo sprovođenje kriohirurgije kod starijih pacijenata u regijama koje su predisponirane za nastanak hroničnih rana(potkolenice,stopala…).

Najčešća komplikacije predstavljaju promrzline  različitog intenziteta. Najosetljivija područja su prsti i oči. Nekada,kriohirurgija u čeonom predelu dovodi do glavobolje. Moguće su i hiper/hipo pogmentacije koje su obično prolaznog karaktera.