Korekcija kapaka - blefaroplastika

Zatezanje kapaka (blepharoplastica) se koristi kao samostalna procedura ili udružena sa faceliftingom u cilju podmlađivanja lica.

Pacijenti oba pola koji imaju višak kože na kapcima koja visi, bore oko očiju, nakupine masnih jastušića, smanjeno vidno polje zbog  spuštanja kože na kapcima ili prekomernu pigmentaciju kože te regije  imaju na raspolaganju ovu operaciju kao mogućnost za rešavanje problema.

Pre operacije

Dobra komunikacija sa hirurgom je najvažnija. Prilikom  prvih konsultacija hirurg će se upoznati sa željama pacijenta  o budućem izgledu orbitalne regije, proceniće strukturu i anatomiju kože,mišića,visinu obrva,izbočenost očiju,prethodno postojeću ptozu kapka i sl.Pri prvim konsultacijama hirurg će razmotriti zajedno sa pacijentom  koje su mogućnosti operacije .

Hiruški tim treba da zna  da li  je pacijent alergičan  na bilo kakve lekove ili hranu ,ako ima poteškoća sa disanjem; ako uzima neke lekove, vitamine ,ako puši… Pacijent će dobiti  instrukcije o tome kako da se pripremi za operaciju, uključujući uputstva vezana za ishranu i piće, pušenje i uzimanje ili izbegavanje određenih vitamina i lekova, umivanje…

Gde se može obaviti operacija

Operacija

Operacija kapaka se  izvodi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Obično traje oko dva sata.

Uklanjanjem viška kože u gornjem i donjem kapku (ili samo jednom kapku), i hiruškim smanjenjem i modeliranjem  masnih jastučića postižu se dobri operativni rezultati. Blefaroplastika je hiruška procedura koja zahteva izuzetnu preciznost i pedantnost  hirurga. Loša preoperativna ili operativna procena lako dovodi do loših rezultata ili komplikacija.

Rezovi se nalaze na gornjem kapku negde 1 cm od linije trepavica. Na donjem kapku rez se nalazi na 1 mm od linije  trepavica. Postoje i tehnike kada su  rezovi  smešteni na  unutrašnjoj strani kapka.

Posle operacije na oči se stavljaju specijelne hladne obloge radi smanjenja otoka. Konci se vade 4 do 5 dana nakon operacije.

 

Komplikacije

Komplikacije blefaroplastike su retke ,i  to su uglavnom su otoci sa hematomima (prolaze za par dana), infekcije, ektropion ili vidljivi ožiljci.

 

Posle operacije

Pacijent se obično otpušta kući prvog dana.Konci se vade 4 do 5 dana nakon operacije.

Par dana nakon operacije korekcije kapaka pacijent se može potpuno vratiti svojim ranijim aktivnostima. Neophodno je pridržavati se saveta hirurga  u vezi higijensko –dijetetskog režima.

Hirurg će zakazati kontrolne posete u mesecima nakon operacije. Za svaki neobični simptom  između kontrola ili bilo koje pitanje o tome šta sme, a šta ne sme da se radi, ne treba oklevati da se pozove hirurg ili njegovi saradnici.