Kavitacija

Kavitacija-ultrazvučna lipoliza je postupak kojim se masti se u ćelijama potkožnog masnog tkiva specifičnom frekvencijom ultrazvučnih talasa prevode u tečno stanje što uz istovremeno povećanje propustljivosti membrana dovodi do izlaska masti iz ćelija u limfne sudove i kasnijeg izlučivanja iz organizma. Na taj način se neinvazivno, bezbolno i brzo odstranjuju masne ćelije i oblikuju konture tela. Razbijanje masnih naslaga u potkožnom tkivu direktno rezultuje smanjenjem obima tretiranog dela tela.

Terapeut odabira adekvatan program (broj,učestalost,vrstu tretmana) zavisno da li se oblikuje stomak(popularan tretman za” pivski” stomak kod muškaraca), bedara, bokovi, nadlaktice, butine …i zavisno od individualnih karakteristika klijenta.U proseku tretmani traju 45 minuta. Zona tela koja se tretira  prelazi se sondom koja šalje ultrazvučne talase u nivo potkožnog masnog tkiva dovodeći  do selektivnog razbijanja masnih ćelija, bez oštećenja okolnog tkiva. Značajno je napomenuti da se kavitacijom deluje samo na masne ćelije, pa koža, krvni sudovi ,nervi  i mišići nisu oštećeni.Poželjno je da kavitaciju prate trtmani limfne drenaze ,da bi efekti bili maksimalni.

Kavitacija je kontraindikovana u sledećim slučajevima: u trudnoći i periodu dojenja,kod oboljnja srca,metalnih implantanata u telu,karcinoma,kožnih bolesti,hemofilije,antikoagulantne terapije,povećanog nivoa triglicerida(pre tretmana poželjno je proveriti lipidni status),bolesti jetre,klijenata mlađih od 18 godina. Takođe,tretman kavitacije nije namenjen generalnoj redukciji telesne težine, već redukciji lokalnih masnih naslaga.