Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba je procedura u kojoj se koriguju razne diskoloracije zuba, a sama boja zuba postaje belja.Izbeljivanje zuba spada u najpopularnije procedure u stomatologiji i mogu značajno da poboljšaju izgled.

Za izbeljivanje zuba mogu se koristiti različiti pristupi. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke, a pojedine metode se razlikuju po efikasnosti. Tehnike izbeljivanja mogu se podeliti na one koje sprovodi stomatolog i one koje pacijent sprovodi kod kuće. Zajednički mehanizam u  svim tehnikama izbeljivanja zuba je otpuštanje aktivnog kiseonika koji difunduje u tvrda zubna tkiva i ulazi u reakcije s obojenim materijama menjajući njihovu hemijsku strukturu .

Tehnike izbeljivanja koje sprovodi stomatolog

            Izbeljivanje vitalnih zuba koje sprovodi stomatolog

            Izbeljivanje avitalnih zuba (zubi kojima je vađen živac) koje sprovodi stomatolog

Tehnike izbeljivanja koje pacijent sprovodi kod kuće

Zbog velikog broja dostupnih sistema izbeljivanja pacijentu je ponekad teško da se odluči koji je za njega najprikladniji. Pri izboru procedure izbeljivanja preporučuje se savetovanje sa stomatologom koji će ukazati na prednosti i nedostatke svake pojedine metode. Stomatolog će ustanoviti da li postoje određene bolesti ili stanja koje je potrebno pre izbeljivanja sanirati (npr. karijes, stare plombe, frakture), a na osnovu pacijentovih očekivanja i mogućnosti odabraće se najprikladnija metoda izbeljivanja. Uopšteno, sistemi koji koriste „jače“ preparate, brže postižu željene rezultate, ali su skuplji i moraju se koristiti pod nadzorom stomatologa. Metode koje koriste „slabije“ preparate jeftinije su i omogućuju pacijentu da tretman provodi kod kuće, ali je za postizanje efekta potrebno duže vreme.

Izbeljivanje „na svoju ruku“, bez nadzora stomatologa, se ne preporučuje jer  ima slabiji efekat, a može dovesti do oštećenja zuba i desni.