Hirurgija tumora kože

Prevencija  je najsigurniji način borbe protiv ovih tumora. Kada se na mladežu primeti bilo kakva promena u rastu, obimu, boji ili ako krvari, potrebno je isti hirurški odstraniti i histološki verifikovati.

Hiruški pristup podrazomeva širok rez u cilju otklanjanja svake mogućnosti lokalnog recidiva bolesti. U slučaju da se neki od malignih tumora kože nalazi na licu, primenjuju se po eksciziji rekonstruktivne procedure tipa autotransplantata ili lokalnog režnja.

Benigni tumori kože

Mladež (nevus) je dobroćudna promena različite boje, veličine i oblika . Neki postoje od rođenja, a drugi se pojavljuju kasnije u toku života. Mladeže ne treba uklanjati, osim u slučaju kada se nalaze na mestu stalne iritacije (odeća, veš,  nakit) ili iz estetskih razloga. Svakako treba povremeno izvršiti njihov pregled i obratiti pažnju na boju ,rast, oblik i propratne pojave poput perutanja, svraba ili krvarenja.Uklanjaju se hirurškom ekscizijom, a konačna dijagnoza se verifikuje histo-patološki.

Lipom je benigni tumor masnog tkiva koji se najčešće javlja u potkožnom tkivu Može biti različitih dimenzija. Lipom je mekan, elastičan čvorić prekriven  kožom nepromenjenog izgleda. Mora se pažljivo odstraniti u celini, jer eventualni ostaci mogu biti uzrok njegovog ponovnog pojavljivanja.

Aterom predstavlja zapušenu lojnu žlezdu koja je prirasla za kožu. Nastaje na licu, glavi, ušnim školjkama, vratu i leđima. Može se komplikovati  infekcijom  sa pojavom gnoja. Uklanja se  hiruškom ekscizijom.

Papilom je benigna izraslina epitela kože i sluzokože virusnog porekla. Javlja se na svim delovima tela. Različitog je oblika  i obično boje kože. Odstranjuje se radioekscizijom ili hirurškom ekscizijom.

Keratoza je pljosnata promena kože žuckaste boje različite veličine, lokalizovana obično na otkrivenim delovima tela. Ne javlja se na dlanovima i tabanima. Vremenom raste i dobija tamnu boju. Uklanja se radio talasima.

Dermatofibrom se obično manifestuje kao tvrdi i bezbolni  čvorić. Javlja se kod odraslih, na ekstremitetima, a ponekad i na drugim delovima tela. Crvenkaste je ili žućkasto-smeđe boje, različite veličine. Odstranjuje se hirurškom ekscizijom.

 

Maligni tumori kože

Bazocelularni karcinom - je najčešći maligni tumor kože. Pojavljuje se uglavnom kod starijih ljudi  na delovima tela izloženim suncu kao što su lice ili šake. Može biti pljosnat ili izbočen, eritematozne čak i ljuspaste površine, neki se javljaju kao čvorići žućkaste boje dok su drugi tamno pigmentovani. Izuzetno retko metastazira, ali lokalno može biti invazivan i infiltrirati lokalne strukture.

 

Planocelularni karcinom  -može se javiti bilo gde na telu, ali vrlo retko nastaje na nepromenjenoj koži. Postoje dve forme planocelularnog karcinoma: prvi liči na malu ranu, pokrivenu krastom, okruglog ili nepravilnog oblika, dok drugi oblik ovog tumora obično liči na malo izbočenje koje postepano prodire u dublje potkožno tkivo.Ovaj tumor ima definitivne karaktristike maligne bolesti,odnosno  lokalno-infiltrativnog rasta, pojave recidiva i metastaziranja.

Maligni melanom - predstavlja redak, ali najagresivniji od svih malignih tumora kože.Faktori rizika koji dovode do njegove pojave su  mladeži, UV zračenje, hemijski faktori, nasleđe, hormoni. Najčešće, nastaje na terenu postojećih nevusa, a vrlo retko iz nepromenjene kože.Treba posumljati  na maligni melanom ako je nastala promena na koži asimetrična, izmenjene boje, nepravilnih ivica, ako često krvari ili svrbi, i većeg je prečnika od 6 mm.