Hemijski piling

Hemijski piling je metoda primene  hemijske supstance  u cilju  poboljšanja  teksture kože lica tako što se odstranjuju spoljašnji oštećeni slojevi. Metoda je pogodna  za osobe koje imaju fleke na licu, bore i neujednačenu pigmentaciju kože. Hemijskim pilingom takođe se mogu otkloniti prekancerozni izraštaji na koži, omekšati ožiljci od akni i čak kontrolisati akne. Jesen i zima predstavljaju idealna godišnja doba za izvođenje tretmana, jer sam piling čini kožu izuzetno osetljivom na UV zračenje, zbog čega se ne obavlja leti.

U ove svrhe koriste se fenol, trihlorsirćetna kiselina (TCA) i vocne kiseline.

Primena hemijskog pilinga

Postoje tri vrste hemijskih pilinga,površni,srednje duboki i duboki piling.

Za površinski piling (veoma popularan u procesu podmlađivanja) koriste se AHA voćne kiseline  i one predstavljaju najblaže hemijske rastvore za piling. Rezultat ovih tretmana je glatka ,svežija koža  ,svetlije boje. Površnim pilinzima mogu se tretirati manje bore, suvi delovi kože, blage pigmentacije i akne. Voćne kiseline se mogu  koristiti kao predtretman za srednje duboki piling.Lekar predlaže primenu  oderđene vrste pilinga kao i broj i učestalost tretmana(neophodan je veći broj tretmana za postizanje efekta). Neke voćne kiseline se mogu mešati sa kremama i primenjivati u svakodnevnom tretmanu kože. Poboljšanje od površinskog  pilinga može u prvo vreme biti gotovo neprimetno,ali je odmah evidentan  zdraviji sjaj kože. Uz kontinurane tretmane nastupa opšte poboljšanje u teksturi kože.

 

Za piling srednje dubine obično se koristi trihlorsirćetna kiselina (TCA).Ovaj piling podrazumeva tretman malih bora, površinskih fleka i pigmentacija. Da bi se postigli željeni rezultati, potrebno je više od jednog TCA pilinga. Pored lica TCA se može koristiti na vratu i drugim delovima tela. Rezultati pilinga sa trihlorsirćetnom kiselinom traju oko godinu dana. Nakon tretmana koža će biti primetno glatkija i svežijeg izgleda.

 

Za duboki piling koristi se fenol-jedan od najačih rastvora koji se primenjuje u hemijskom pilingu. Obično  su fenolom tretirani pacijenti sa grubim borama na licu, depigmentisanim pegama , oštećenom kožom usled izlaganja suncu  ili prekanceroznim izraslinama. Fenol se gotovo uvek koristi za lice( kod primene  na vratu ili drugim delovima tela  moguće je da se pojave ožiljci). Kod ove vrste pilinga možemo  očekivati upadljivo poboljšanje površine kože – manje finih bora, manje fleka i kožu ravnomernijeg tonusa.

 

Rizici i kontraindikacije

Hemijski piling obično je bezbedna procedura kada ga izvodi kvalifikovan i iskusan lekar-terapeut. Ipak, iako ne često, mogući su i neželjeni efekti poput infekcije i pojave ožiljaka.

Pilinzi sa voćnim kiselinama mogu prouzrokovati blag bol, otok,crvenilo . Postepeno, kako se koža prilagođava na tretman, ovi negativni efekti se smanjuju i nestaju.

Nakon TCA pilinga koža će očuvati uobičajeni nivo proizvodnje pigmenta,odnosno, ne očekuje se da će piling izbledeti kožu. Međutim, nakon srednje dubokog pilinga pacijentima se preporučuje izbegavanje izlaganja suncu nekoliko meseci nakon tretmana kako bi se zaštitili novoformirani slojevi kože. Iako je TCA blaži piling od dubokog pilinga, on takođe može izazvati neke blage promene u boji kože.

Nakon tretmana sa fenolom koža često gubi sposobnost stvaranja pigmenta .Posle pilinga koža će biti svetlije boje i biće neophodna stalna zaštita od sunca.Rezultati su odmah vidljivi i dugo traju.Primena fenola nosi poseban rizik za pacijente koji imaju istorijat srčanih oboljenja. Neophodno je da je lekar upoznat  sa svim aspektima  zdravstvenog stanja klijenta. Ponekad ,fenol može izazvati neželjene i neplanirane promene pigmenta.

 

Hemijski piling-postupak

Anestezija nije potrebna za površinske  pilinge jer oni uzrokuju samo blagi osećaj bockanja tokom primene. Za srednje duboke pilinge i pilinge fenolom  takođe nije potrebna anestezija pošto hemijski rastvor deluje kao anestetik. Ponekad se pre i tokom procedure mogu se koristiti sedativi da bi osoba bila opuštena  i da bi se osećala ugodno.

Površinski piling: Rastvor neke od voćnih kiselina  nanosi se na očišćenu kožu lica i taj proces koji traje oko 10 minuta. Retko se koristi krema ili podloga nakon pilinga. Obično su u pitanju periodični tretmani do postizanja efekta površinskim pilingom.

Duboki pilinzi: Nakon detaljnog i pažljivog čišćenja kože nanosi se rastvor. Često pacijent ima  osećaj bockanja u toku nanošenja rastvora, ali  taj osećaj ubrzo prolazi.

Piling  lica trihlorsirćetnom kiselinom uglavnom traje oko  15 minuta. Za dobijanje  željenog efekta obično je  potrebno dva ili više tretmana, i oni se raspoređuju u periodu od nekoliko meseci.

Ako se koristi  rastvor fenola, lekar premazuje  kožu  posebnim gelom ili je  pokriva vodootpornom lepljivom trakom.Za  piling celog lica fenolom potrebno je do dva sata, dok piling fenolom manje površine lica  traje 10 ili 15 minuta. Obično je dovoljan jedan tretman.Na kraju pilinga fenolom na tretiranu oblast može se naneti gust sloj zaštitnog  gela koji se skida za par dana.

Posle pilinga

 

Posle površinskog  pilinga često dolazi do  privremenog crvenila i suvoće kože,eventualno sa pojavom ljuspica,ali te pojave brzo nestaju i ne sprečavaju obavljanje uobičajenih dnevnih aktivnosti. Svakako,treba imati u vidu  važnost zaštite od sunca sa adekvatnom kremom koju  će terapeut preporučiti.

Kod srednje dubokog  pilinga, nelagodnost i otok prolaze u toku prve nedelje. Za deset dana biće očigledan novi izgled tretirane kože i osoba se može u potpunosti vratiti redovnim aktivnostima . Neophodno je izbegavati izlaganje suncu bez adekvatne zaštite.

Nakon dubokih pilinga lekar  ponekad prepisuje blage lekove protiv bolova da bi se uklonio osećaj eventualnog bockanja i golicanja . Zaštitne trake se skidaju za dva dana. Tretiranu zonu prekriva perut ili krasta. Da bi lice pravilno zaraslo obavezno je strogo pridržavanje  datih post-tretmanskih instrukcija lekara.Nakon dubokih pilinga može doći do otoka kože koji ponekad je toliko intezivan da može privremeno zatvoriti oči.Ponekad se ishana mora ograničiti na mekšu i tečnu hranu.

Posle pilinga fenolom formiranje nove kože počinje za sedam do deset dana. U početku koža je izrazito crvena i polako bledi u ružičastu boju tokom sledećih nedelja i meseci. Tokom ovog perioda “prvog oporavka”izuzetno je važno korišćenje zaštitne kreme, jer u protivnom može doći do pojave neujednačene boje kože. Povratak na posao i redovne aktivnosti se očekuje za oko dve nedelje. Tada se osoba može i šminkati.Nakon zarastanja koža je svetlije boje, zategnutija, glatkija i izgleda mlađe.