FUE transplantacija kose - presađivanje pojedinačnih folikula dlake

FUE transplantacija kose-presađivanje pojedinačnih folikula dlake FUE transplantacija kose (Follicular Unit Extraction) podrazumeva pojedinačno uzimanje folikula dlake sa donorske-davajuće, najčešće potiljačne regije i implantaciju folikula u regije gde kosa nedostaje.

Metoda predstavlja mikroskopsku transplantaciju, prilikom koje se, najmanje jedinice kose- folikularne jedinice, izoluju pojedinačno i implantiraju u kožu glave. Rezultat je trajan i savršeno odgovara za tretman ćelavosti i proređivanja kose, kako kod muškaraca tako i kod žena.

Postupak se izvodi uz pomoć posebnog aparata -robota koji omogućava najpreciznije uzimanje folikula dlake bez ožiljka i bez oštećenja okolnih folikula što je velika prednost u odnosu na sve ostale procedure. Implantiranje se takođe obavlja posebnim instrumentom kojim se dlaka mehanički i bez oštećenja ubacuje na novo mesto. Prilikom izolacije folikularnih jedinica naročita pažnja se obraća na to da kosa pokazuje različite osobine u zavisnosti od pojedinca, od pola pa čak i od osobina različitih delova glave. Treba imati na umu da je i kvalitet kose različit na pojedinim delovima glave.Takođe,folikuli se na različitim delovima glave smeštaju pod različitim uglovima rasta.

Izolovane folikularne jedinice, pored vlasi sadrže i vezivno tkivo koje obuhvata folikul, matriks, koji je neophodan za vitalnost vlasi i vlasišta. Folikularna jedinica može sadržati jednu, dve, pa čak i tri vlasi i zajedno sa okolnim tkivima čine samostalnu, anatomsku i fiziološku jedinicu. Vitalnost i celovitost folikula kose mora da se sačuva tokom usađivanja kose, jer samo implantacijom zdarvih folikula može da se postigne trajna, potpuno prirodna presađena kosa i njen savršen rast.

U toku i nakon intervencije nema bolova, a pacijenti istog dana napuštaju bolnicu. Nakon samo nekoliko dana, nemoguće je primetiti bilo kakve promene na regiji gde su uzeti transplantati. Manjim, ponavljanim procedurama moguće je postepeno progustiti kosu, a ujedno postici optimalan estetski rezultat. Nakon procedure ne nosi se zavoj, niti se stavljaju konci već “rupice “sa kojih su uzeti transplantati spontano zarastaju. Formiraju se krastice koje otpadaju već nakon nekoliko dana.

Osim prednosti u odnosu na klasičnu operaciju transplantacije kose, u smislu nepostojanja ožiljaka,momentalnog oporavka,bezbolnosti,prirodnijeg izgleda kose i dr.FUE procedura omogućava i transplantaciju dlaka u regiju brade, obrva , ožiljaka ,pa čak i trepavica .Takođe ,ogromnu popularnost ova metoda je stekla jer omogućuje transplantaciju vlasi i kod potpune ćelavosti (uzimaju se dlake sa tela,ali one nemaju kvalitativne karakteristike kao kosa).

FUE mikrohirurška procedura predstavlja savremeno,minimalno invazivno ,efikasno i estetski najprihvatljivije rešenje problema gubitka kose.