Faktori koji utiču na boju zuba

Na  utisak o boji zuba utiče ogroman broj različitih faktora kako objektivne tako i subjektivne prirode (zavise od posmatrača),a koji mogu biti veoma promenljivi,pa je određivanje i prilagođavanje boje zuba izuzetno kompleksna procedura koju uvek treba pažljivo razmotriti sa stomatologom.

Prirodna boja zuba određena je njihovom građom i individualno se razlikuje.Zubni dentin(unutrašnje jezgro zuba narandžasto-žute boje) i gleđ (površni beli i prozirni sloj) poseduju optička svojstva koja utiču na boju zuba, pa je konačna boja  rezultat odnosa nijansi, prozirnosti i relativne debljine gleđi i dentina ,ali i drugih faktora koji doprinose optičkim efektima (oblik usne duplje,oblik zuba,boja kože,okolna svetlost,make up efekti…). 

Debljina gleđi i dentina je različita među zubima, ali i na delovima istog zuba. Tako je gleđ najdebljia na kvržicama bočnih zuba i sečivnim ivicama sekutića, a prema vratu zuba debljina se smanjuje. U nivou vrata zuba gleđ je vrlo tanka, a ponekad potpuno nedostaje. Zato su svi zubi svetliji na svojim griznim površinama, a prema vratu postaju tamniji s većim udelom žuto-smeđih nijansi. Razlika u boji je najizraženija na očnjacima koji zbog masivnog dentinskog jezgra mogu da imaju vrlo naglašenu smeđu nijansu u području vrata.

Utisku o boji zuba doprinosi i boja kože  jer osobe tamnije puti prividno imaju svetlije zube zbog istaknutog kontrasta . Ruževi za usne intenzivnih boja (posebno tamnije nijanse) doprinose jačem kontrastu pa se stiče utisak da su zubi svetliji nego u slučaju prirodne boje usana.Na boju zuba utiče i okolna svetlost (prirodna svetlost omogućuje drugačiju vizuelnu percepciju od veštačkih izvora svetlosti) pa individualni utisak o boji zavisi  uslova posmatranja, ali i od posmatrača.