Faktori koji dovode do promene boje zuba

Endogeni faktori (faktori unutrašnje sredine)

U endogene faktore se ubrajaju svi uticaji koji deluju tokom razvoja i nicanja kako mlecnih tako i stalnih zuba, a to su najčešce: dejstvo antibiotika iz grupe tetraciklina, neki metabolički poremecaji (porfirija), žutica kod novorođenčadi, urođene srčane mane, poremećaji u strukturi i mineralizaciji zuba…

Razvojni defekati gleđi-poremećaji  mineralizacije gleđi tokom razvoja zuba može uzrokovati kasniju prebojenost. Ove promene u mladosti  se manifestuju kao mutne bele mrlje koje starenjem postupno poprimaju narandžasto-smeđu boju. Najčešće se ovakve mrlje javljaju na gornjim sekutićima, a najverovatnije nastaju usled blage traume ili bolesti mlečnih zuba u detinjstvu zbog čega dolazi do poremećaja mineralizacije.

Upotreba tetraciklinskih antibiotika  - pojavljuje  se prebojenost u obliku braon-zelenih traka na zubima. Posledica su eventualne upotrebe tetraciklina ili od strane majke u toku trudnoće ili od strane deteta dok je bilo malo. Zubi koji su u vreme korišćenja antibiotika bili u fazi razvoja su zahvaćeni promenama. Tetraciklini ne remete strukturu zuba, ali prebojenost je trajnog karaktera i teško se koriguje.

Pigmenti (endogeni) -dugotrajna žutica koja  se može javiti u vreme razvoja zuba (jedinjenja nastala raspadom hemoglobina –bilirubin,se ugrađuju u tvrda zubna tkiva)  uzrokuje braon ili zelenu prebojenost. Prebojenost zahvata zube koji su bili u fazi razvoja za vreme trajanja žutice, a mogu se javiti i na mlečnim i na stalnim zubima. Ne menjaju kvalitet tvrdih zubnih tkiva, ali su trajna i teško se tretiraju.

Porfirija-metabolički poremećaj kod koje je poremećena sinteza hema (koji predstavlja deo molekula hemoglobina), karakteriše ljubičasto-smeđim obojenjem zuba. Kao i kod svih ostalih poremećaja boje koji su uzrokovani ugrađivanjem obojenih supstanci u zubnu strukturu, ova prebojenost je trajna i teško se tretira.

Egzogeni faktori (faktori spoljašnje sredine)

U egzogene faktore  koji dovode do prebojavanja zuba najčešce spadaju: kafa, čaj, crveno vino, obojeni sokovi, nikotin, neke grupe lekova, pigmenti iz hrane, starenje…

Konzumacija obojenih napitaka ili namirnica. Obojene namirnice i pića(kafa,crveno vino,borovnica…) sadrže različite organske materije koji zbog svoje karakteristične građe poprimaju intenzivnu boju. Učestalom konzumacijom takvih namirnica zubi su izloženi obojenim jedinjenjima koja se delom nakupljaju na njihovoj površini, a delom prodiru i u zubnu strukturu gde se trajno zadržavaju. Povremena konzumacija ovih namirnica nema značajan utivcaj na boju zuba, međutim vrlo česta konzumacija (nekoliko šoljica kafe dnevno, npr.) može tokom godina dovesti do tamnjenja zuba.

 Zubni kamenac - nastaje kada se minerali ugrade u površne naslage na zubu-plak. Kamenac koji se formirao na zubnim površinama ne može se ukloniti pranjem zuba, već samo profesionalnim čišćenjem. Zubni kamenac je svetlo žućkaste boje, a boja mu se menja,intezivira, zavisno od vrste i količine obojenih jedinjenja. Uklanjanje zubnog kamenca je jednostavno i bezbolno, a može značajno uticati na boju zuba i poboljšati estetski izgled.

Zubni karijes- u početnoj fazi uzrokuje kredasta zamućenja gleđi bele boje, a u kasnijoj fazi  zub poprima sve tamnije smeđe-crne nijanse. Ovo je posebno izraženo kod hroničnog karijesa u starijih osoba, pri čemu celi zub(i zdravi deo) može poprimiti izrazito smeđu ili crnu boju.

Bolesti zubne pulpe i endodontsko lečenje-kada je bolest zubne pulpe prisutna duže vreme, raspadni produkti prodiru kroz porozni dentin i uzrokuju prebojenost. Stoga zubi s odumrlom pulpom polako poprimaju sve tamniju boju. Ova obojenja se relativno lako i uspešno tretiraju izbeljivanjem zuba endogenim procedurama.

Pušenje-duvanski dim sadrži brojne supstance koji se talože na površini zuba, što kod pušača uzrokuje karakteristično žuto-smeđu prebojenost svih zuba. Prebojenost zuba samo je jedna od neželjenih posledica pušenja.

Stare amalgamske plombe-Amalgamski ispuni vremenom podležu koroziji, a produkti  korozije mogu uzrokovati promenu boje zuba. Prebojenost se može ukloniti zamenom sa estetskim ispunom,ali ponekd prebojenost ostaje.