Facelifting - zatezanje lica

Sa godinama dolazi do promena na licu i vratu koje predstavljaju normalan proces starenja. Efekti sile teže, izlaganja suncu i svakodnevnog stresa postaju vidljivi na licu. Pojavljuju se duboke bore između nosa i usta,vilica postaje opuštena i mlitava, na vratu se pojavljuju bore i  masne naslage.

Fejslifting ne može da zaustavi proces starenja,ali hiruškim procedurama  uklanjanja suvišne masnoće, zatezanja mišića i obnavljanjem kože lica i vrata može da “vrati vreme unazad”, popravljajući najvidljivije znake starenja. Može se raditi samo facelifting, ili se on može kombinovati sa tehnikom augmentacije ili drugim operacijama, kao što su zatezanje čela, operacija očnih kapaka ,liposukcija ili preoblikovanje nosa

Fejslifting je odlična opcija za sve osobe čije je lice i vrat počelo da se opušta, ali čija koža još uvek ima određenu dozu elastičnosti  i gde je koštana konstrukcija  snažna i jasno definisana. Većina pacijenata nalazi se u svojim pedesetim ili šezdesetim godinama, ali se fejsliftinzi takođe mogu uspešno izvoditi i kod osoba u sedamdesetim ili osamdesetim godinama.Cilj operacije je da se izravnaju duboke bore i zategne olabavljena i mlitava koža na obrazima, vilici i oko vrata koja dolazi sa godinama.

Fejslifting može lice učiniti mlađim i svežijim , uz to  povećati  i samopozdanje klijenta,ali  ne može potpuno promeniti  izgled, niti može povratiti zdravlje i vitalnost  mladosti. Pre odluke o operaciji  potrebno je pažljivo razmisliti o  očekivanjima.

Pre operacije

 

Sva očekivanja pacijenta treba obavezno otvoreno razmotriti sa hirurgom i njegovim stručnim timom. Hiruški tim će proceniti stanje  lica, uključujući kožu i koštanu strukturu, i razmotriti želje pacijenta vezane za operaciju.  Ovo će pomoći da pacijent sazna koji je najbolji rezultat koji može da očekuje.Hirurg ili njegov stručni tim će proveriti koji su to medicinski uslovi koji bi izazvali eventualne probleme tokom ili nakon operacije, kao što su nekontrolisano visok krvni pritisak, problemi sa zgrušavanjem krvi ili sklonost ka stvaranju velikih ožiljaka.

Razgovor sa hirurgom pri prvim pregledima će obuhvatiti i kompletnu anamnezu predhodnih operacija i bolesti (ukoliko ih je bilo),podatke o lekovima  koje pacijent trenutno uzima ,eventualnim alergijama,životnim  navikama…

Hiruški tim će pacijentu  pre operacije dati smernice oko hrane i pića, pušenja i uzimanja ili izbegavanja određenih vitamina i lekova. Pažljivo pridržavanje ovih uputstava pomoći će da  operacija bolje protekne. Ako pacijent puši, posebno je važno da prestane najmanje nedelju ili dve pre i nakon operacije(pušenje smanjuje dotok krvi u kožu i može ometati proces zarastanja). Ako je kosa pacijenta veoma kratka, eventualno treba sačekati  da poraste pre operacije, tako da bude dovoljno dugačka da prikrije ožiljke tokom zarastanja.

 

Gde se može obaviti operacija

 

Operacija

Fejslifting se može izvoditi u opštoj ili u lokalnoj anesteziji uz snažnu intravensku sedaciju. Operacija obično traje nekoliko sati,a kada su u pitanju obimne  operacije, neki hirurzi mogu zakazati više odvojenih  procedura.

Hirurg pristupa operaciji zavisno  od njegove operativne tehnike i strukture lica pacijenta.

Postoji više modalitata operacije, ali rezovi obično počinju kod slepoočnica iznad ruba čela, sakriveni u kosmatom delu glave, prate prirodnu liniju ispred ušne školjke sakriveni u prirodnoj konturi uva ispred  (ili neposredno unutar hrskavice sa prednje strane uveta), i nastavljaju se iza ušne školjke do donjeg dela kože lobanje. Ako je potrebno raditi na vratu, moguće je takođe napraviti mali rez ispod brade.

Hirurg potom pažljivo odvaja kožu od masnih naslaga i mišića koji se nalaze ispod njih. Preparacija mora biti izuzetno pažljiva da se ne povredi neka od grana facijalnog nerva. Masno tkivo koje se nalazi oko vrata i brade može se doterati ili usisati radi poboljšanja kontura. Hirurg potom zateže mišiće i membrane koje se nalaze ispod, vraća kožu nazad i otklanja višak kože. Tanki atraumatski konci pričvršćuju slojeve tkiva i zatvaraju rezove. Nekada se za kožu koriste i metalne kopče-stapleri.

Na kraju se obično stavlja tanki dren  ispod kože iza uveta da bi se odvodio tečni sadržaj koji se može skupljati na tom mestu (ukljanja se posle jednog dana). Glava se lagano previja zavojima.

 

Moguće komplikacije

Sve operacije nose sa sobom određenu dozu neizvesnosti i rizika.Pacijent može pomoći da se smanje rizici ukoliko se pridržava saveta i instrukcija hirurga pre i postoperativno.

Komplikacije  su retke i obično manje ozbiljne. Ipak, obzirom da anatomija lica varira od pacijenta do pacijenta, kao i njihove fizičke reakcije, sposobnost zarastanja i krajnji ishod ne mogu se uvek predvideti.

Komplikacije obično uključuju hematome (prikupljanje krvi ispod kože koje hirurg mora otkloniti), povrede nerava koji kontrolišu mišiće lica (obično privremene povrede grana n.facialisa), infekcije i reakcije na anesteziju. Pored toga moguće je i lošije zarastanje  (češće se javlja kod pušača) ili alopecija oko reza u kosmatom delu glave  .

 

 

Posle operacije

Obično ne postoji značajnija nelagodnost nakon operacije ,a bolovi se mogu uspešno kontrolisati lekovima koje propisuje hirurg. Nekoliko dana nakon operacije potrebno je glavu držiati u uzdignutom položaju i što je moguće mirnije, da bi se umanjilo oticanje. U zavisnosti od obima operacije, pacijent se otpušta kući ili prvog dana ili posle nekoliko dana.

 Izvestan stepen  utrnulosti  kože potpuno je normalna pojava i nestaće u roku od nekoliko nedelja ili meseci.

U slučaju kada se koriste zavoji, obično se uklanjaju nakon jednog do pet dana. Nega kose počinje trećeg postoperativnog dana. Dozvoljeno je korišćenje blagog šampona trećeg dana nakon operacije. Izbegava se izlaganje suncu mesec dana nakon operacije.Većina šavova biće uklonjena nakon približno pet dana.

Hirurg će zakazati kontrolne posete u mesecima nakon operacije. Za svaki neobični simptom  između kontrola ili bilo koje pitanje o tome šta sme, a šta ne sme da se radi, ne treba oklevati da se pozove hirurg ili njegovi saradnici.

 

Vraćanje u normalan život

Pacijenti su uglavnom pokretni u roku od dan ili dva. U prvo vreme lice može izgledati neobično jer se crte lica izobličuju usled otoka, a pokreti mimičnih mišića su pomalo kruti . Pacijenti treba da se puno odmaraju i dopuste svom telu da energiju troši na zarastanje. U danima nakon operacije, kada je  lice  podliveno i natečeno, pacijent lako se zaboravi da će izgledati bolje. Zapravo, mnogi pacijenti se neko vreme nakon plastične operacije osećaju deprimirano – što je potpuno normalno i razumljivo. Naravno posle uspešne operacije svakim  danom lice će izgledati sve bolje i raspoloženje će  se popraviti. Nešto diskretnog otoka biće prisutno mesecima, a konačni rezultati fejsliftinga će biti očigledni tek nakon pola godine i duže. Kosa oko slepoočnica može ostati proređena, a koža može izgledati suvo i grubo nekoliko meseci. Muškarci će možda morati da se briju na novim mestima – iza vrata i ušiju – na mestima gde su premešteni delovi kože na kojima raste brada.

Većina pacijenata vrati se na posao desetak dana do dve nedelje nakon operacije. Posebna kamuflažna šminka može da prikrije većinu podliva i otoka koji ostanu ako za tim bude bilo potrebe. Uobičajena preporuka je da se izbegavaju naporne aktivnosti (džoging, plivanje, savijanje, seksualni odnosi – odnosno sve aktivnosti koje podižu  krvni pritisak) dve do tri nedelje. Potrebno je izbeći svaku suvišnu iritaciju lica(udaranje,trljanje…).Treba izbegavati sunčanje naredna dva meseca.Šminku i kozmetičke preparate treba pažljivo koristiti.

Nakon operacije i oporavka svet će gledati svežije i mladalačkije lice. Pored toga što će lice nastaviti  vremenom da stari, i možda će pacijent  poželeti da ponovi operaciju jer efekti čak i jednog fejsliftinga su trajni-godinama kasnije pacijent će izgledati bolje nego da se uopšte nije podvrgavo fejsliftingu.