Estetska stomatologija

Estetska stomatologija,kao i stomatologija uopšte,ima za cilj korekciju svakog estetskog problema vezanog za zube,a time i korekciju funkcionalnog i zdravstvenog statusa pacijenta .

Pre svega,metodama estetske stomatologije se može nadoknaditi zub koji nedostaje,prostor”razmak” između zuba se može smanjiti ili zatvoriti,zube koji su u lošem rasporedu moguće je ispraviti ,prebojeni zubi mogu povratiti sjaj i belinu,tamne plombe moguće je zameniti novim -estetski prihvatljivijim ispunima,korigovati izgled mekih tkiva(desni)… Jasno je da su pravac i ciljevi estetske stomatologije gotovo indentičani ciljevima konvencijalne stomatologije(sa dodatnim fokusom na estetiku), tako da je teško definisati razliku i ponekad besmisleno razdvajati ove pojmove.

Ciljevi estetske stomatologije postižu se multidisciplinarnom primenom različitih,tačnije svih ,stomatoloških tehnika i znanja i upotrebom najsavremenijih materijala.

Pojedine procedure u okviru estetske stomatologije:

 Implantati: Implanti su veštačka zamena za  zubni koren koji nedostaje, i predstavljaju osnovu “vidljivim” protetskim nadoknadama :krunicama, mostovima ili protezama. Hirurški se postavljaju u vilicu i srastaju sa viličnom kosti,i kao takvi predstavljaju stabilnu podršku drugim nadoknadama. Osteointegracija,kao ložen proces (ugradnja i srastanje sa viličnom kosti), je najbitniji momenat za funkcionalnost implantata .

Implantati su jedna od najpopularnijih intervencija u okviru potražnje za stomatološkim uslugama(i  dentalnog turizma),i intervencija gde se možda  najkonkretnije ispunjavaju potrebe pacijenta u smislu  maksimalne funkcionalnosti i estetskog efekta .

Bezmetalne keramičke krunice: Bezmetalne krunice ne sadrže metal kao osnovu, što doprinosi sjajnom estetskom efektu koje ove krunice imaju (klasične metalo-keramičke krunice se izrađuju od metalnog rama na koji se nanosi keramika). Ovakve krunice dočaravaju prirodnost u smislu boje, svetlosne propustljivosti i oblika. Zahvaljujući kompijuterski preciznoj izradi  olakšano je pranje zuba ,manja je iritacija gingive, eliminisana je mogućnost od kasnijeg  pojavljivanja metalnog ruba navlake zbog povlačenjem desni,ili neželjen prebojenosti desni oko ruba... Takođe, mogu se izraditi i bezmetalni mostovi, ili bezmetalne krunice na implantatima .

Viniri (keramičke fasete):  Minimalnom obradom gleđi,a zatim obradom u laboratoriji moguće je formirati pločicu-ljuskicu debljine oko 1 mm koja se može fiksirati na zub koji se želi preoblikovati,proširiti,produžiti ili čak korigovati mu boju.

 

Bele plombe : Neprekidnim usavršavanjem i razvojem materijala u stomatologiji upotreba  novih estetskih (belih) plombi je gotovo u potpunosti potisnula takozvane  amalgamske crne ispune.Plombe koje verno dočaravaju boju zuba danas su sačinjene od  pouzdanih i trajnih  materijala na koji pacijentu pružaju sjajan estetski efekat i maksimalnu funkcionalnost.

Izbeljivanje zuba