Epilacija

Epilacija

Puno je načina da se osoba oslobodi dlaka.

Trake sa voskom, brijači, hemijske depilacije imaju rezultate  koji nisu trajani i gde nakon svakog tretmana dlake jačaju, urastaju ,a nekada dolazi i do pojave folikulitisa. Takođe, upotreba hemijskih depilatora ponekad dovodi do alergijskih reakcija kože.

Trajno uklanjanje dlaka postiže se isključivo destrukcijom folikula dlake- epilacijom. To je najefikasniji, potpuno bezbedan  i trajan metod za uklanjanje dlaka.Treba napomenuti da je metoda pogodna i  za muškarce i za žene svih tipova kože.

 Laserska svetlost koja se emituje tokom epilacije  apsorbuje pigment u korenu dlake i folikulu, a svetlosna energija se transformiše u toplotu  koja izaziva uništenje  folikula dlake. Na ovaj način laserski zrak deluje selektivno na strukture korena, bez oštećenja okolne kože.

Prednosti laserske epilacije

·         Trajan efekat posle kompletnog tretmana ,

·         Manji stepen  iritacije, alergijskih reakcija ili infektivnog folikulitisa,

·         Ne dovodi do posledične  stimulacije rasta dlaka,

·         Nema neželjenih reakcija kože u tretiranoj zoni,

·         Svi delovi tela mogu biti podvrgnuti laserskoj epilaciji bez ograničenja.

Broj tretmana koji je potreban

Broj tretmana epilacije je individualan i zavisi od brojnih faktora: strukture dlake, zone koja se tretira, starosne dobi, hormonske slike, upotrebe lekova, itd. Obično je potrebno oko 6 tretmana za zone na telu i oko 8 za predele  na licu. Tretmani laserske epilacije obavljaju se u proseku na mesec dana . Dlake ne otpadaju odmah nakon tretmana vec kroz 10 dana nakon epilacije.

Kozmetički efekat epilacije traje od nekoliko meseci do više godina.

Treba naglasiti da  su posle tretmana epilacije uništene su samo dlake u fazi aktivnog rasta, ali u koži i dalje postoje ćelije iz kojih počinje nov razvoj i rast dlake u drugom vremenskom periodu.

Trajanje tretmana

Trajanje tretmana zavisi najviše od zone koja se tretira. Jaci laseri mogu da rade na povećanoj frekvenciji impulsa, koja ubrzava trajanje tretmana .Obicno epilacija brade i pazuha traje oko 5-10 minuta, preponske zone u proseku 20-30 minuta, a celih nogu i citav sat.

Priprema za epilaciju

Pre laserskog tretmana ne bi trebalo obavljati depilaciju voskom ili nekom drugom mehaničkom metodom tri nedelje. Pre samog tretmana dlake treba ukloniti brijačem, depilacionom kremom, ili ih treba iseći tako da budu blizu nivoa kože u cilju smanjenja osecaja nelagodnosti tokom tretmana.

Nakon tretmana je primetno blago crvenilo, ali ono nestaje posle 15 minuta nakon tretmana.