Butine i listovi

Estetsko hiruško oblikovanju donjih delova tela pre svega podrazumeva tri procedure: korekciju-naglašavanje oblina zadnjice, podebljanje ili smanjenje regije butina(natkolenice) i korekciju oblika potkolenice, odnosno, listova.U odnosu na estetske operacije vezane za grudi i lice ove procedure su relativno retke (podebljanje listova je najčešća od pomenutih) intervencije.

Loše oblikovane  noge često predstavljaju estetski deformitet koji može biti izvor ozbiljnih frustracija naročito kod žena koje žele korekciju takvog problema. Iz tih težnji i zahteva pacijenata za preoblikovanje nogu razvili su implantati za korekciju  listova.Postoje dva tipa ,vretenasti koji se koriste za podebljanje listova i oblikovanje unutrašnje strane butina i implatati oblika kapljice.Operacije se izvode u peridualnom bloku,opštoj anesteziji ili ,mada retko,u lokalnoj anesteziji.

Operacija  preoblikovanja- podebljanja   listova

Implantat se postavlja ispod mišićnog omotača –fascije nakon precizno isplaniranog reza  koji se pravi u zadnjoj loži kolena i ostaje nevidljiv. Koji će se oblik upotrebiti zavisi da li se podebljava deo potkolenice bliže kolenu(koriti se implantat u obliku izdužene kapaljice), ili se teži ravnomernom podebljanju  cele dužine lista( koristi se vretenasti implantat).

Nakon operacije u periodu od nekoliko dana pacijenti nose elastični zavoj. Dan posle operacije dozvoljeno je hodanje(u skladu sa preporukama), ali treba napomenuti da izmenjeni osećaj u nogama sa sanzacijama žarenja i peckanja može potrajati par meseci.

Operacija preoblikovanja butina

Pojedine pacijentkinje se odlučuju za ovu operaciju  kada imaju  znatan prazan prostor između butina koji se primećuje kada stoje. Kod blažih slučajeva, sjajni efekti se mogu postići ubacivanjem sopstvenog masnog tkiva. Procedura kada se postavljaju implantati rezervisana je za veoma mršave osobe koje nemaju dovoljnu količinu sopstvenog masnog tkiva koje bi se primenilo  za korekciju.

Rez se pravi na unutrašnjoj polovini  infraglutealne brazde i ostaje nevidljiv.

Intervencije se rade u anesteziji, bilo u periduralnoj ili opštoj, a može i u lokalnoj sa dobrom analgosedacijom, uz naravno kompletnu pripremu i dobru procenu.

Oblikovanje butina i listova-tanjenje,smanjenje obima

Predebele potkolenice se tretiraju procesom liposukcije- liposkulpturom potkolenica. Koriste se fine kanile koje su savitljive, pa se može lako i precizno  tretirati svaki deo. Preporuka je da se nakon intervencije nose  elastični zavoji i noge drže u eleviranom (podignute naviše) položaju. Moguće je kombinovati ovu metodu sa metodama postavljanja implantanata.

Moguće komplikacije

Sve operacije nose sa sobom određenu dozu neizvesnosti i rizika. Pacijent može pomoći da se smanje rizici ukoliko se pridržava saveta i instrukcija hirurga pre i postoperativno.

Postoperativne komplikacije, poput  infekcije  i krvnih  ugrušcaka su retke, ali se ipak povremeno događaju. Infekcija će prolongirati boravak u bolnici ,a leči se primenom antibiotika,obradom rane i drenažom. Rizik od zgrušavanja krvi možete minimalizovati primenom adekvatnih lekova,aktivacijom pacijenta posle operacije,nošenjem elastičnih čarapa.

Hirurg će zakazati kontrolne posete u mesecima nakon operacije. Za svaki neobični simptom  između kontrola ili bilo koje pitanje o tome šta sme, a šta ne sme da se radi, ne treba oklevati da se pozove hirurg ili njegovi saradnici.