Botoks - Botox

Šta je botoks?

Botoks ili Botulinum toxin A je produkt specifičnih bakterija (Clostridium botulinum), koje izazivaju trovanje hranom zvano botulizam. Otrov koji proizvode ove bakterije je izuzetno toksičan, ali nakon farmakoloških obrada u medicinske svrhe koristi se prečišćena, slabo koncentrovana forma toksina. Primena botoksa počela je pre 1980 godine u sklopu različitih tretmana u neurologiji i oftalmologiji, a od 1987. godine se koristi u estetskoj medicini. Kada se ubrizga (od strane edukovanog lekara) u vrlo malim dozama u određene mišiće lica blokira nervne signale za mišće čiji pokreti dovode do pojave bora. Izuzetno je efikasan preparat za uklanjanje bora sa čela, bora oko očiju i usta.

Kada primenjujemo botoks?

Botoks se primenjuje za korekciju postojećih i sprečavanje pojave novih bora u predelu gornje trećine lica- oko očiju, na čelu i izmedju obrva. Ovaj preparat relaksira mišić i sprečava njegovu kontrakciju, ostavljajući kožu glatkom i nenaboranom. Vertikalne i horizontalne bore na čelu, između obrva , bore na nosu i oko nosa.,bore  u uglovima i oko očiju predstavljaju najčešće indikacije za primenu.

Osim tretiranja bora na licu, botoks se primenjuje u pojedinim postupcima lečenja glavobolja, kod problema sa mišičima koji pokreću oči i problema sa mišićnim spazmima. Takodje,pojacano znojenje-hiperhidroza (naročito u aksilarnoj regiji), tretira se sa razređenim rastvorom  botoksa i površnom aplikacijom direktno ispod kože umanjujući  funkciju znojnih žlezda.

Botoks-način primene

Na početku tretmana pravi se precizno razblaženje rastvora botoksa. Posle određivanja tačaka punkcije na licu sledi sterilna priprema kože . Botoks se sa veoma tankom iglom ubrizgava pod kožu, odnosno u potkožni  mišić. Osoba oseća minimalan bol i to se često prevenira hlađenjem kože pre svakog uboda. Lokalni anestetici se izuzetno retko koriste . Procedura traje oko 15 minuta, efekat se vidi obično nakon 2-3 dana, a pun efekat se postiže posle 7 dana.

Rizici i kontraindikacije tretmana botoksom

Sve bore na licu nisu pogodne za tretman  botoksom. Nije preporučljivo tretirati donje dve trećine  lica jer su mišići ovog dela lica bitni  za uobičajene dnevne funkcije i ne treba da budu oslabljeni. Takođe, bore koje nastaju oštećenjem od Sunca nije moguće popraviti na ovaj način.

Uobičajeni propratni efekti posle tretmana su crvenilo,blagi otok,pojava modrica na mestu uboda (prolaze za oko 5 dana).Ponekad se javlja prolazna glavobolja i mučnina ,najčešće pri prvom tretmanu.Moguće su i alergijske reakcije.U  izuzetno retkim slučajevima javlja se blag i privremen pad gornjeg kapka ili obrve koji obično traje od dve nedelje do tri meseca.

Primena botoksa nije preporučljiva  u toku trudnoće i perioda dojenja, kod osoba koje koriste  preparate na bazi acetil-salicilne kiseline i kod pojedinih mišićnih i nervnih poremećaja. Lekar je dužan da pacijentu pokaže bočicu koju koristi za tretman .Na etiketi je obavezno da  postoje  informacije o poreklu, koncentraciji i roku trajanja.Preparat mora biti odobren. U protivnom tretman nije siguran i ne treba ga prihvatiti.

 

Novo lice posle primene botoksa

Efekat  primene botoksa vidi se već prvih dana, a potpun rezultat se primećuje deset dana  od aplikacije injekcija. Prirodan  izraz lica sa znatno manje bora  i novom svežinom svakako je razlog za zadovoljstvo. Povratak na redovne aktivnosti je moguć neposredno nakon intervencije.

Dejstvo botoksa traje tri do šest meseci ili duže, nakon čega se tretman se može ponavljati bez ikakvih kontraindikacija. Studijama je pokazano da se trajanje efekta produžava posle  svakog uzastopnog tretmana, tako da se nadalje  broj aplikacija smanjuje, a efekat ostaje isti.

Svakako, moguće je prestati sa tretmanima u bilo kom momentu bez straha  da će lice pretrpeti ikakve posledice.