Benzoil peroksid

Benzoil peroksid na koži se pretvara u reaktivno,oksidišuće jedinjenje. Ima dokazano keratolitičko i antibakterijsko dejstvo. Izuzetno je efikasan u smanjenu broja bakterija Propionibacterium acnes i smanjenju nastajanja iritirajućih masnih kiselina u lojnim žlezdama. Koristi se kao  krema i gel sa oko 5% ili 10% benzoil peroksida u lečenju akni. 


U početku,primenom preparata benzoil peroksida javlja ,može se javiti osećaj žaranja kože, pa ček i blago blago ljuštenje epiderma (piling) posle par dana od početka primene. To je uobičajena pojava bez štetnih posledica, a ako se dogodi potrebno je na par dana prekinuti sa terapijom. Nekada,ipak, iritacije mogu biti ozbiljnije, pa se ponekad terapija i prekida. 

Preparati sa benzoil peroksidom ne smeju doći u kontakt sa očima, ne smeju doći u usta, niti na sluzokožu nosa. Ukoliko preparat sa benzoil peroksidom dođe u kontakt sa očima važno je oči isprati s puno vode. Takođe, koža tretirana s benzoil peroksidom ne bi se smela izlagati jakoj sunčevoj svetlosti. Benzoil peroksid se ne primenjuje na oštećenoj koži. 
Od neželjenih reakcija mogu se javiti iritacija u obliku crvenila, osećaja žaranja, ljuštenje epiderma, , a ponekad se može javiti i osećaj zategnutosti kože. U retkim slučajevima može se javiti alergijski kontaktni dermatitis.