Aptos niti - Aptos lift

S obzirom na opsežnost operacije fejsliftinga  i relativno dug oporavak, pacijenti su često skloniji nekim jednostavnijim i manje agresivnim metodama, gde je brži oporavak i manji rizik od potencijalnih komplikacija.


U stanjima bez većeg viška kože, ali gde je izražena opuštenost kože sa već redukovanim potkožnim tkivom, metoda izbora svakako može biti feather lift (engl.feather-pero),odnosno Aptos lift (aptos -anti ptosis–protiv opuštanja). Procedura se sastoji od ubacivanja polipropilenskih niti u potkožje lica kroz specijalne igle.Nakon vađenja igle konac se raširi u okolno tkivo kao pero. Sledi postupak zatezanja i povratak regije koja se tretira u položaj pre opuštanja. Uobčajena mesta tretiranja su: spoljna strana čela tj. podizanje obrva, podizanje obraza, predeo donje vilice i predeo vrata odmah ispod donje vilice. Niti su građene od polipropilena, neresorptivnog materijala koji se koristi u proizvodnji hirurškog konca.

Mesec dana nakon postavljanja oko niti počinje da se  formira vezivno tkivo. Rast ćelija koji je izazvan prisustvom stranog tela od polipropilena dodatno- strukturno održava tkivo u novom položaju, daje  koži elastičnost, čvrstoću, ispravljaju se bore i koža sveukupno podmlađuje. Treba naglasiti da nema brze promene izgleda lica kao posle klasične operacije, već nastupa postepeno pomlađivanje .

Procedura  se obično izvodi u lokalnoj anesteziji u ambulantnim uslovima  ili ponekad u operacionoj sali. Primarni poravak iza operacije traje 2-3 dana. Za to vreme na mestima uboda postavljeni su flasteri Posle operacije potrebno je meksimalno umanjiti mimične pokrete, spavati na leđima narednih mesec dana,izbegavati masaže i druge tretmane lica sledeća dva meseca. Hirurg će zakazati kontrolne posete nakon operacije. Za svaki neobični simptom  između kontrola ili bilo koje pitanje o tome šta sme, a šta ne sme da se radi, ne treba oklevati da se pozove hirurg ili njegovi saradnici.

Efekti obično traju do 5 godina od zahvata, a po potrebi može se dodatno ugraditi još aptos niti.Mora se posebno naglasiti da aptos niti  kada se” upletu” u tkivo,kasnije ,ako se za to javi potreba,eventualno mogu komplikovati operaciju fejsliftinga. Iz ovih razloga preoperativni razgovor u kome pacijent i hirurg razmotre sve alternative i aspekte procedure je izuzetno bitan.

 Metoda sa  aptos nitima je  patentirana u Rusiji i ubrzo je preplavila čitavi svet, naročito američko područje postavši pravi hit. Danas se aptos niti proizvode u Americi, Brazilu, Italiji , Rusiji…

Ovo je svakako sjajna metoda osveženja opuštenog lica za osobe koje namaju izraženiji višak kože (poput implantacije zlatnih niti). Obzirom na ambulantni tretman u lokalnoj anesteziji i brz oporavak bez velikih komplikacija koje mogu nositi standardne operacije, ova metoda  daje svoj veliki doprinos današnjoj ogromnoj popularnosti estetske hirurgije. Dodatna prednost je i cena koja je za ovakav zahvat pomlađivanja daleko manja nego za klasičnu operaciju.