Alergijski testovi

Alergijski testovi  upotrebljavaju se u dijagnostici pojedinih kožnih oboljenja, u cilju otkrivanja preosetljivosti na određene alergene. Vrstu testova za alergiju određuje lekar uzevši u obzir kompletnu anamnezu i kliničku sliku.

Najčešće se u dermatologiji koriste  dve vrste testova  : prick kožni testovi kojima se dijagnostikuje rana reakcija preosetljivosti i epikutani testovi kojima se dijagnostikuje uzrok nekih vrsta ekcema.

Prick kožni testovi

Prick kožni testovi koriste se u dijagnostici alergijskih reakcija na inhalacione alergene tj. alergene iz vazduha, hrane i druge alergene, kod pacijenata koji imaju simptome alergijskih bolesti (alergijski rinitis, astma, urtikarija, konjunktivitis, atopijski dermatitis ...). Na osnovu anamneze i kliničkog pregleda, lekar indikuje testove na određenu grupu alergena.

Postupak je jednostavan,traje oko 30 minuta,a podrazumeva stavljanje jedne kapi tečnosti sa alergenom na kožu(najčešće podlaktice) i kroz svaku kap(uglavnom se ispituje više alergena odjednom) se napravi površni ubod. Ako je osoba alergična na neki od alergena, posle određenog vremena pojavljuje se crvenilo, otok i svrab. Merenje se obavlja posle 20 minuta od uboda,a rezultati se upoređuju-povezuju sa simptomima pacijenta. Pored alergena uvek se postavlja kap histamina (uvek izaziva reakciju crvenila,svraba…) i kap fiziološkog rastvora (neutralna,bez reakcije)radi kontrole i upoređivanja rezultata.

Potrebno je da lekar pre testiranja bude upoznat sa  činjenicom da li pacijent već konzumira neke lekove,pre svega iz grupe antihistaminika koji imaju značajan uticaj na rezultate testova.Ako pacijent uzima antihistaminike testiranje se mora odložiti najčešće tri nedelje.

Ponekad, reakcija na mestu uboda pojedinih alergena može biti praćena pojavom velikog otoka, crvenila i svraba, što odmah zahteva medikamentoznu terapiju. Retko, kod nekih pacijenata  se javlja alergijski osip po čitavom telu, a ekstremno retko  i osećaj gušenja i promuklosti, stoga se se ovi testovi uvek obavljaju pod nadzorom lekara.

Epikutani testovi

Epikutano testiranje primenjuje se za  pronalaženje uzročnika ekcema –dermatitisa. Supstancija koja izaziva zapaljenje kože na mestu kontakta (alergijski dermatitis) često je opšte prisutna u okolini, ali samo su pojedini ljudi alergični na nju.

Epikutano testiranje podrazumeva postavljanje na kožu(deo bez promena,obično na leđima) supstanci za koje se smatra da izazivaju alergiju (supstancija koje prema “evropskoj seriji alergena”izazivaju 85% svih kontaktnih dermatisa) ili supstancija za koje se “individulno”sumlja da su uzročnici, jer su prisutni u okolini u kojoj je pacijent (posao,kuća,hobi…).Obično se postave trakice sa alergenima koje stoje 2 dana,nakon čega se ,obično posle 24 h,očitava rezultat.Ne sme se mesto testiranja izlagati suncu niti kvasiti. Rezultati testiranja ,anamneza i klinička slika daju dobre smernice lekaru za dijagnozu oboljenja, adekvatan terapijski pristup i mogućnost saveta  kako eventualno izbegavati supstancu koja izaziva kontaktni dermatitis.

Ponekad,ne često, u toku testiranja se događa da je alergijska reakcija snažna,sa osipom,svrabom po celom telu i gušenjem i tada je potrebno da se pacijent  odmah javi lekaru koji je preporučio testiranje radi započinjanja odgovarajuće terapije.