Akupresura

Akupresura je medicinska disciplina poreklom  iz Azije. Prema legendi  nastala je u toku bitke kada je generala koneske vojske koji je patio od bola u leđima i nogama strela pogodila u ahilovu tetivu nakon čega je prvi bol nestao.

Suština akupresure je pritisak(presura) prsta na određenu tačku(aku) na telu.Prema kineskom učenju smatra se da u našem telu postoji 14 glavnih energetskih tokova ili meridijana koji su u vezi sa različitim organima ali i psiho-emocionalnim mehanizmima u telu. Na svakom meridijanu nalaze se mnoge akupresurne ili akupunkturne tačke,odnosno tačke ulaska i izlaska energije.

Suština tretmana je adekvatno doziran pritisak na određene akupresurne tačke ili više tačaka u tačno određenom redosledu.Akupresura koristi iste tačke kao i akupunktura, ali u ovoj tehnici tačke se tretiraju pritiskom prsta ili šake, dok se u akupunkturi tačke stimulišu ubadanjem iglica. Stimulišući aku-tačke masažom, grejanjem ili iglama, moguće je povratiti unutrašnju ravnotežu ili ublažiti tegobe.

Pored toga što olakšava bol, akupresura izvanredno pomaže i u ponovnom uspostavljanju ravnoteže tela, uklanjajući napetost i stres koji mu onemogućava normalno funkcionisanje i negativno deluje na imunitet. Ona omogućava telu da se prilagodi promenama u sredini u kojoj egzistira, pruža otpor bolesti. Upotrebljava se pri najrazličitijim tegobama, kao što su stres, glavobolje, bolovi u ramenom predelu i vratu, bolovi, alergije, menstruacijski bolovi, umor, nesanica, digestivne smetnje, mučnina i bolovi u leđima.

Neke osobe efekat akupresure osete već nakon jednog ili dva tretmana. Nekima je potrebno malo više da bi im telo reagovalo i da se osete pozitivni pomaci u duševnom, fizičkom i emocionalnom stanju.

Rizici akupresure su minimalni, pod slovom da se poštuju sve mere opreza. Postoje određene tačke koje se ne smeju pritiskati tokom trudnoće, niti se pritiskaju otvorene rane, proširene vene, tumori, upaljena ili inficirana koža, mesta nedavnog operacionog zahvata ili predeli u kojima se sumnja na prelom kosti.