Akne kod odraslih - akne posle puberteta

Stvaranje bubuljica i akni na licu kod osoba posle adolescentskog perioda posledica je neuravnoteženih koncentracija polnih hormona i povećane osjetljivosti na hormonalne promene.Svaka hormonska promena i poremećaj(i kod muškaraca i kod žena)utiče na pojačano lučenje sebuma:korstikosteroidna terapija, neki lekovi, stres, cistični jajnici,oboljenja štitase žlezde,dijabetes,trudnoća,menstruacija...

Procenjuje se da oko 30% žena i 20% muškaraca u dobi između 30. i 60.godine života bori sa bubuljicama.

U stanjima kada se akne javljuju u lakšem obliku, moguće ih je smiriti ili suzbiti dobrim kozmetičkim preparatima (dnevne i noćne kreme, mleka i kupke) namenjenih problematičnoj koži. Naravno ,treba koristiti samo proverene proizvode. Ako je stanje ozbiljnije potrebno je potražiti savet i mišljenje stručnjaka, a svakako akne ne treba cediti samostalno.

Dobre efekte u lečenju često pruža azelaična kiselina koja deluje preventivno na process stvaranja bubuljica, ima antiupalno dejstvo i ne proizvodi iritaciju kože. Nekada se akne smirujuprimenom lokalnih antibiotika ili drugim antiinflamatornim medikamentima. U pojedinim slučajevima alternativa za lečenje bubuljica je kontraceptivna pilula (hormonska terapija). Najefektniji su preparati koji imaju antiandrogeno dejstvo jer deluju protiv funkcija muških polnih hormona i time normaliziraju lučivanje sebuma.

Uvek je neophodna konsultacija sa stručnjakom koji će zavisno od individualnih karakteristika klijenta,stanja i terapijskih ciljeva odrediti adekvatan tretman.