Abdomenoplastika - zatezanje stomaka

Abdomenoplastika, poznatija kao „zatezanje stomaka“ ozbiljna je hirurška intervencija koja se vrši radi otklanjanja viška kože i masnih naslaga sa srednjeg i donjeg dela abdomena i zatezanja mišića stomačnog zida. Muškarci  i žene koji su u relativno dobrom zdravstvenom stanju, ali im smetaju velike naslage masti  ili opuštena koža abdomena, koja ne reaguje na dijetu ili na vežbe su pogodni kandidati za ovu proceduru. Česti pacijenti su i žene čiji su stomačni mišići i koža, usled višestrukih trudnoća izraženo rastegnuti.

Obavezno treba naglasiti da pacijenti koji planiraju značajno da oslabe treba da odlože operaciju ,a nakon toga da u razgovoru sa  hirurgom razmotre sve alternative. Takođe, žene koje planiraju trudnoću u budućnosti trebalo bi da sačekaju, pošto se vertikalni stomačni mišići koji se zatežu operacijom mogu ponovo razdvojiti tokom trudnoće. Pacijenti treba uvek da imaju na umu činjenicu da ova operacija ostavlja trajni ožiljak koji se, u zavisnosti od ozbiljnosti početnog problema i operacije koja je potrebna da bi se problem korigovao, može protezati od kuka do kuka.

Pre operacije

Sva očekivanja pacijenta treba obavezno otvoreno razmotriti sa hirurgom i njegovim stručnim timom. Abdomenoplastika može poboljšati  izgled i povećati samopouzdanje klijenta, ali neće obavezno promeniti izgled  koji odgovara idealu pacijenta ili dovesti do toga da okolina ima drugačije ophođenje. Pre odluke o operaciji, potrebno je pažljivo razmisliti o očekivanjima .

Hirurg će proceniti zdravstveno  stanje pacijenta, odrediti stepen zastupljenosti masnih naslaga i proceniti tonus kože pacijenta. Hiruški tim treba da ima odgovore na pitanja tipa da li pacijent puši , da li uzima  lekove, vitamine ili neka druga sredstva.

U prvim pregledima hirurg i pacijent  će steći okvirnu sliku o opsežnosti operativnog postupka ili eventualnoj potrebi da se abdomenoplastika zameni nekom alternativnom procedurom.

Ako su, na primer, masne naslage ograničene na oblast ispod pupka, obično je  potrebna manje kompeksna operacija, zvana parcijalna abdomenoplastika,  poznata kao mini zatezanje stomaka, koja se često izvodi ambulantno. Takođe,dobri efekti se postižu  kada uz delimičnu ili potpunu abdomenoplastiku izvede  i  liposukcija radi otklanjanja masnih naslaga sa bokova da bi se dobila bolja linija tela. A nekada i sama liposukcija daje odlične rezultate.

Cirkumferencijalna (zaokružena) abdomenoplastika, koja se negde pominje kao Body Lift (lifting tela), operacija je koja se obično preporučuje pacijentima koji su lečeni od gojaznosti ili pacijentima koji imaju višak masnih naslaga i/ili mlitavost kružno oko srednje linije tela. Ova operacija stanjiće i zategnuti stomak,eventualno  podići butine i zadnjicu.

Pacijenti koji puše najmanje dve nedelje pre operacije treba da prekinu i da ne nastavljaju sa pušenjem najmanje dve nedelje nakon operacije. Potrebno je izbegavati preterano izlaganje suncu pre operacije, posebno abdomena.Stroge dijete koje mogu iscrpeti organizam treba izbeći u neposrednom preoperativnom periodu.  

Gde se može obaviti operacija

 

Operacija

Abdomenoplastika se može izvoditi u lokalnoj ili opštoj anesteziji.

Potpuna abdomenoplastika obično traje dva do pet sati, u zavisnosti od toga koliko je rada potrebno. Parcijalna abdomenoplastika može trajati sat do dva.

Rez neposredno iznad pubične oblasti pravi se radi otklanjanja viška kože i sala sa srednjeg i donjeg abdomena.Hirurg pravi  dug rez, često od jednog do drugog kuka i neposredno iznad pubične oblasti. Dodatno pravi se rez da se pupak oslobodi od okolnog tkiva.

Zatim se koža odvaja od stomačnog zida sve do rebara i podiže veliki zalistak kože da bi otkrio vertikalne mišiće na  stomaku. Ovi mišići se zatežu povlačenjem  jedan ka  drugome i zašivaju na svoje novo mesto. Tako se kreira čvršći abdominalni zid i sužava linija struka.

Nakon zatezanja i otklanjanja viška kože iseca se nova rupa za pupak, koji se zatim zašiva na svoje mesto. Na kraju, rezovi se ušivaju i postavlja se priremeni dren da bi odvodio višak tečnosti iz rane.

Kod parcijalne abdomenoplastike koža se odvaja samo između linije reza i pupka. Koža se  zateže  na dole, otklanja se višak i zalistak ponovo ušiva na svoje mesto. U ovom slučaju rez je dosta kraći i pupak se ne mora pomerati, iako može dobiti neprirodan oblik prilikom zatezanja i ušivanja kože.

Moguće komplikacije posle abdomenoplastike

Sve operacije nose sa sobom određenu dozu neizvesnosti i rizika. Pacijent može pomoći da se smanje rizici ukoliko se pridržava saveta i instrukcija hirurga pre i postoperativno.

Postoperativne komplikacije, poput  infekcije  i krvnih  ugrušcaka su retke, ali se ipak povremeno događaju. Infekcija će prolongirati boravak u bolnici ,a leči se primenom antibiotika,obradom rane i drenažom. Rizik od zgrušavanja krvi možete minimalizovati primenom adekvatnih lekova,aktivacijom pacijenta posle operacije,nošenjem elastičnih čarapa.

Slabo zarastanje, koje rezultira upadljivim ožiljcima, može iziskivati drugu operaciju. Pušače treba savetovati da prestanu, pošto pušenje može povećati rizik od komplikacija i produžiti zarastanje.

 

Posle operacije

 

Prvih dana abdomen  će verovatno biti natečen i pacijent će osećati izvestan bol i neprijatnost, što se može kontrolisati lekovima. U zavisnosti od obima operacije, pacijent se obično otpušta kući posle nekoliko dana.

U prvo vreme pacijent neće moći da stoji uspravno,ali  treba da počne da šeta što je pre moguće.

Površinski šavovi biće skinuti u roku od pet do sedam dana, a eventalno dublji šavovi, sa krajevima koji proviruju iz kože, izaći će u roku od dve do tri nedelje. Zavoji se često zamenju kompresivnim  odelima koja pružaju podršku rani.Pacijent dobija upustva o higijensko- dijetetskom režimu.

Hirurg će zakazati kontrolne posete u mesecima nakon operacije. Za svaki neobični simptom  između kontrola ili bilo koje pitanje o tome šta sme, a šta ne sme da se radi, ne treba oklevati da se pozove hirurg ili njegovi saradnici.

 

Vraćanje u normalan život

Pacijentima je potrebno nekoliko nedelja ili meseci da bi se osećali kao pre operacije. Što je bolja fizička kondicija pre operacije  oporavak od abdomenoplastike je mnogo brži. Neki ljudi vrate se na posao nakon dve nedelje, dok drugima treba tri ili četiri nedelje da se odmore i oporave.

Fizičke vežbe su izuzetno bitne za oporavak. Svi pacijenti treba da započnu program vežbi prema upustvima lekarskog tima da bi smanjili oticanje, smanjili mogućnost za stvaranje ugrušaka i poboljšali mišićni tonus. Snažno vežbanje treba, međutim, izbegavati do trenutka kada za to organizam bude spreman.

Ožiljcima je potrebno i do godinu dana da se istanje i izblede,ali nikada neće potpuno nestati.Ponekad je moguća pojava i izraženih tkz.hipertrofisanih ožiljaka ili čak  keloida.

Abdomenoplastika, bilo parcijalna ili potpuna, daje odlične rezultate kod pacijenata sa oslabljenim stomačnim mišićima ili viškom kože. U većini slučajeva rezultati su dugotrajni, pod uslovom da pacijent redovno vežba i adekvatno se hrani.Nakon operacije pacijent dobija ravniji, doteraniji stomak. Ožiljci su trajni, ali će vremenom izbledeti.Ako su očekivanja realna i ako je pacijent pripremljen na to da nosi trajni ožiljak i da se oporavlja dug vremenski period, pravo rešenje je abdomenoplastika.