Urasli nokat

Urastao nokat označava zabijanje nokatne ploče u okolno tkivo. Nepravilno sečenje nokta, uzane i tesne cipele, kao i povreda samog nokta mogu dovesti do ovog stanja. Stanje je bolno i skoro uvek vodi infekciji mekog tkiva oko nokta, a ukoliko se ne leči i eventualnoj infekciji kosti.

Može biti na bilo kom prstu ali najčešće je na palcu stopala. Ometa hodanje i najmanji pritisak izaziva bol. Kod dece se javlja veoma retko

.

Uzroci za urastanje nokta

Nepravilno sečenje nokatne ploče. Uzane cipele ili čarape koje vrše snažan pritisak na vrhove prstiju.Nepravilnost u obliku nokatne ploče, koja sa godinama dobija oštru zakrivljenost.Jako zadebljana nokatna ploča, genetski uslovljena ili izmenjena zbog gljivičnog oboljenja.Povreda nokta pritiskom pri kojoj se ivica nokatne ploče useče u okolno tkivo.

Urastao nokat koji se ne sanira na vreme izaziva bujanje okolnog tkiva i stvara pogodnu sredinu za razvoj infekcije. Crvenilo koje se širi i pojava gnoja su simptomi bakterijske infekcije. U ređim slučajevima infekcija se može proširiti i na kost.Kod dijabetičara je urastanje nokta posebno opasno zbog ugrožene cirkulacije i lakog širenja infekcije.

Lečenje uraslog nokta

Adekvatan tretman može rešiti problem, posebno ako se pacijent javi pre nego što se razvije infekcija.

Saniranje uraslog nokta može se obaviti samostalno i u kućnim uslovima ako je crvenilo blago. Potapanje nokta u toplu vodu omekšava nokatnu ploču i olakšava uklanjanje uraslog dela uz obavezno korišćenje antiseptičnih rastvora.

Ako je otok veliki i crvenilo jako potrebno je obratiti se dermatologu ili hirurgu koji ce izvući nokatnu ploču iz okolnog tkiva i ukloniti naraslo tkivo. Prilikom intervencije, lekar odstranjuje deo nokta koji urasta u meso.

U slučajevima kada se stanje ponavlja uklanja se  deo matriksa nokta i ostavlja centralni deo nokatne ploče. Procedura se obavlja u lokalnoj ansteziji ,a oporavak traje oko sedam dana.

Svakako,uvek treba naglašavati da je najbolja prevencija urastanja nokta udobna obuća i pravilna higijena.