Trovanje hranom

Trovanje hranom

Kontaminacija hrane bakterijama se događa kada se hrana nepravilno priprema.Glavni simptomi većine slučajeva trovanja hranom su dijareja,povraćanje i dehodratacija i najčešće simptomi prolaze sami od sebe. Ako su simptomi ozbiljni, potrebna je ,uz lekove,intravenska nadoknada tečnosti.

Meso, jela sa jajima i majonez su posebno podložni kontaminaciji stafilokokama, dok je konzervirana hrana podložna razvoju klostridije.

Botulizam

Trovanje izazivano bakterijaom Clostridium botulinum. Grčevi u stomaku, dijareja i povraćanje, zajedno sa zamagljenim vidom, slabošću mišića, pa čak i paralizom,predstavljaju manifestacije ove bolesti. Otrov sprečava normalno funkcionisanje nerava. Javljaju se posle 12 sati do 48 sati nakon što se konzumira kontaminirana hrana. Više od 90% slučajeva botulizma javlja se nakon pogrešnog konzerviranja hrane u kućnim uslovima. Botulizam se leči protivotrovom.

Salmonela

Simptomi trovanja salmonelom su: dijareja, povraćanje, najčešće i povišena temperatura. Dijareja i grčevi u stomaku mogu da budu različitog inteziteta. Osobe sa oslabljenim imunitetom, novorođenčad, mala deca i stariji su pod najvećim rizikom.. Simptomi se javljaju 12-36 sati nakon uzimanja kontaminirane hrane i mogu da traju nekoliko dana ili duže. Nedovoljno obrađeno pileće meso i jaja su glavni izvori infekcije salmonelom. Dok infekcija traje, potrebno je unostiti dovoljno tečnosti u cilju prevencije dehidratacije. Najčeće infekcija prolazi sama od sebe, ali kod ozbiljnih slučajeva propisuju se antibiotici.

Šigela

Izaziva grčeve i dijareju (sa pojavom krvi i sluzi). Simptomi se javljaju u rasponu od 12h do sedam dana  od kontakta sa bakterijom i mogu da traju neodređeno dugo, u zavisnosti od toga da li se leče. Hrana koja može da sadrži šigelu su pasulj, krompir, tunjevina, plodovi mora i ćuretina. Ako su simptomi ozbiljni, praćeni povišenom temperaturom, u lečenju se koriste antibiotici.

Stafilokoke

Konzumiranje kontaminirane hrane dovodi  do pojave dijareje i grčeva. Simptomi se javljaju 1-6 sati nakon uzimanja hrane i traju dva do četiri dana. Hrana koja može da nosi bakterije stafilokoke: nepravilno pripremljeni kremovi od mleka i jaja, mlečni proizvodi, krompir i druge salate, različite vrste sosova, mnoge vrste mesa, hrana koja se podgreva. Nadoknada tečnosti I eventualno antibiotic predstavljaju osnovu terapijskog pristupa.