Tehnike izbeljivanja koje pacijent sprovodi kod kuće

Kućno izbeljivanje individualnom navlakom (tray) koju izrađuje stomatolog

Stomatolog standardnim postupkom uzima otiske, a na osnovu otisaka se u zubotehničkoj laboratoriji izrađuju individualne navlake (za svaku vilicu po jedna) od tanke prozirne plastike i koje precizno naležu na zube. Na delovima koji naležu na spoljašnje površine zuba, kašike imaju male rezervoare u koje se postavlja gel za izbeljivanje. Uz vrat zuba kašike tesno naležu kako bi se sprečilo curenje gela za izbeljivanje i oštećenje gingive.

Navlake se koriste prema savetu stomatologa. Najčešće se postavljaju nakon večernjeg pranja zuba i nose tokom spavanja (6-8 sati). Rezervoari se ispune gelom za izbeljivanje, a potom se trej(navlaka) postavlja na zube i nosi tokom noći. Postupak traje do dve nedelje, a po potrebi i duže.Dužinu trajanja tretmana i sastav gela za izbeljivanja određuje stomatolog, jer prekomerno korišćenje ili korišćenje gela previsokih koncentracija može dovesti do oštećenja zuba i gingive.

Ovo je dobar način izbeljivanja,nešto jeftiniji od izbeljivanja kod stomatologa, međutim danas je za pacijenta teško prihvatljiva dužina procedure.Mana je i što pacijenti često namerno preteruju sa tretmanom da bi u što kraćem roku postigli rezultate,a to dovodi do preosetljivosti zuba i ostecenja gingive.

Kućno izbeljivanja bez primene individualne navlake za zube

Ovi sistemi, koje pacijent može nabaviti u slobodnoj prodaji, daleko su najraznovrsniji i najbrojniji. Većina ih se zasniva na gelovima s malom koncentracijom vodonik peroksida koji se pomoću raznih pomagala postavljaju na zube(standardne kašike koje nisu individualno prilagođene pacijentu,trakice za zube). Uobičajeni neželjeni efekti ovih proizvoda su iritacija i pečenje gingive usled kontakta s vodonik peroksidom, preosetljivost zuba u slučaju prekomernog korišćenja gelova s većim koncentracijama vodonik peroksida, a dugogodišnjim intenzivnim korišćenjem može doći i do trajnih oštećenja zuba.

U posebnu grupu proizvoda za kućno izbeljivanje spadaju zubne paste. Pojedine paste za izbeljivanje koriste različite aktivne supstance čije delovanje krajnjem korisniku često nije najjasnije objašnjeno. Tri glavne grupe aktivnih supstanci u pastama za izbeljivanje su: vodonik peroksid, abrazivne čestice (koje pomažu mehaničkom uklanjanju zubnog plaka prilikom četkanja) ,hemijska sredstva koja smanjuju nakupljanje kamenca i pigmenata (ne izbeljuju zube, već samo pomažu očuvanju postojeće boje zuba).

Zbog raznolikosti dostupnih pasti i često slabo objašnjenog mehanizma delovanja na njihovoj ambalaži, često je teško odabrati odgovarajuću. Za izbor prikladne paste je vrlo važno da se upoznamo sa efektima njenih aktivnih sastojaka i da budemo svesni namene i ograničenja pojedinih pasti za izbeljivanje.U tu svrhu najbolje je posavetovati se sa stomatologom.