Srebrno jezero

Srebrno jezero jedno je od najpoznatijih izletišta u Srbiji. Jezero je zapravo rečni rukavac Dunava, koji je 1971. godine pregrađen nasipom u gornjem toku, tako se priobalje ramskog rita zaštitilo od podzemnih voda. Jezero se nalazi u opštini Veliko Gradište (2,5km je udaljeno od grada) i ima izuzetno dobar turistički položaj, jer je na raskršcu bitnih putnih pravaca i u blizini je privredno razvijenih gradova (udaljenost do Beograda 120km, do Požarevca 34km, do Smedereva 60km).

Ono ima površinu od 4,5 kilometra kvadratnih,  dugo je 14km, duboko 7-14m (najdublja tačka je takozvana Glava vrbnika dubine 16,5 metara), i široko od 380-450m. Po vrsti jezera pripada grupi veštačkih akumalacionih jezera.

U popodnevnim satima,kada sunce počinje da zalazi iza Karpata, mnoštvo sunčevih zraka čini da jezero ima srebrni odsjaj. Po tome je i dobilo ime Srebrno.

Zahvaljujući snažnim pumpama, u jezeru je nivo vode stalno niži od nivoa Dunava, tako da je stalno obezbeđen dotok sveže vode. Na svom podzemnom putu voda se filtrira kroz brojne peščane dine što omogućava da voda bude besprekorno čista i bistra. Srebrno jezero, bogato je ribom i predstavlja pravi raj za pecaroše. Ribolovcima je poznato po ulovljenom šaranu težine 44 kg. U jezeru su zastupljene sve vrste slatkovodne ribe: som, smuđ, šaran, amur, tolstolobik…

Srebrno jezero je izuzetne lepote i od početka je postalo omiljeno izletište i okosnica turizma u ovom kraju.

Hladovina bagremove šume i dobra klima, čine da boravak na jezeru ostane za pamćenje. Dnevno u njemu tokom letnje sezone boravi preko 5 000 ljudi. Aprila, 2012. godine na Srebrnom jezeru izgrađen je Nacionalni veslački centar. U neposrednoj blizini jezera, šetališta i postojećih ugostiteljskih objekata nalazi se Aqua park Silver lake, kompleks bazena ukupne površine 2500 m2 od čega je 780 m2 pod vodom, sa vodenim atrakcijama za odrasle i decu. Može da primi 1200 posetilaca.

Turistički brodovi namenjeni su krstarenju na Dunavu. U ponudi je krstarenje do ušca Dunava u Pek, Ramske i Golubačke tvrđave.

Idealno je za bavljenjem nekim od sportova: veslanje, vožnja kajakom, kanuom, pedalinama… U neposrednoj blizini nalazi se teren za mini golf, i četiri teniska terena.

Biciklistička staza, Eurovelo 6, na teritoriji Velikog Gradišta prati put Golubac – Gradište – Zatonje – Ram.  Kod sela Ram, na obali Dunava, predviđena je skela za prevoz biciklista na drugu stranu reke.