Santa Maria della Salute

Santa Maria della Salute

Jedna od najveličanstvenijih pesama srpske književnosti .Autor ovog izvanrednog dela je veliki pesnik i sanjar,  Laza Kostić 1841–1909. 

Inspirisan životom i smrću fatalne lepotice Lenke Dunđerski, uspeo je da sačini ovo remek delo. 

Harizma i plemenitost, vedrinu i magnetnu privlačnost duha koju je posedovala jedna Lenka Dunđerski dovela je do toga da jedan muskarac u njeno ime stvori nešto izvanredno. 

Najlepša ljubavna pesma Laze Kostića, Santa Maria della Salute nastala je 1909. godine. Nju je pesnik nosio godinama u sebi kao najznačajniji doživljaj i dovršio ju je skoro pred smrt. Taj doživljaj je i najveća pesnikova radost, i najveća lična tragedija.

Kada je Laza Kostić imao pedeset godina, zavoleo je devojku izvanredne lepote, Lenku Dunđerski, mnogo mlađu od sebe - njoj je, kada ju je upoznao, bila dvadeset jedna godina. Lenka Dunđerski je bila opčinjena slavnim pesnikom, a on njenom mladošću i lepotom. Međutim, shvatajući da je razlika u godinama suviše velika i da je takva ljubav nemoguća Laza Kostić beži u manastir Krušedol, gde ostaje nekoliko godina. 1895. godine na predlog Lenkinog oca ženi se bogatom udovicom iz Sombora. Te iste godine umire Lenka, a on sa svojom ženom, odlazi u Veneciju gde je posetio i crkvu Gospe od Spasa (Santa Maria della Salute). I upravo od trenutka Lenkine smrti i susreta sa grandioznom crkvom Laza će u sebi nositi ovu pesmu, sve dok nije postala i njegova oproštajna pesma.

"Usamljen, nesrećan - kaže jedan biograf Laze Kostića - on veliku svoju ljubav ne samo što nije zaboravio nego je ona prešla kod njega u halucinaciju i dovela ga na ivicu bezumlja. On ne samo što na javi misli o Lenki i što je u snu sanja nego veruje da mu ona u snu dolazi odistinski i da će živeti sa njim na onom svetu". Sve to iskazano je u ovoj veličanstvenoj i snažnoj pesmi.

Poslusajte sjajno izvodjenje ove pesme Dušana Prelevica