Potpećka pećina

Tags: odmor, hrana, pecine u srbiji

Potpećka pećina

Potpećka pećina se nalazi u selu Potpeć 14 km od Užica, nedaleko od sela Zlakusa,u severnom podnožju Drežničke gradine (932 m.n.v.). Potpećka pećina ima najviši pećinski ulaz u Srbiji - džinovski portal u obliku potkovice, visok 50 m, širok 12 m pri dnu, odnosno 22 m pri vrhu i on spada u red monumentalnih dela prirode. Izdubljen je na krečnjačkoj litici, čiji je vertikalni deo visok 72 m. Istražena i uređena dužina za posetioce je 555 m. Ulazno silazna staza ima preko 700 stepenika.

Potpećka pećina je izvorskog tipa: nju su izgradile vode ponornica koje poniru u Drežničkoj dolini i posle podzemnog toka u dužini od 4-5 km (u pravoj liniji), izbijaju iz pećine ili vrela ispred pećine i grade Petnicu - pećinsku reku.

Naš poznati geograf, Jovan Cvijić, je svojevremeno istraživao ovu pećinu (1914.).

Potpećka pećina je izgrađena u srednjetrijaskim krečnjacima. U njoj se razlikuju dva glavna sprata pećinskih kanala: stariji - Gornja pećina i mlađi - Donja pećina. Ulazni kanal je zajednički za oba horizonta, pošto je nastao razaranjem međuspratne konstrukcije i njihovim spajanjem. Bogatstvo pećinskog nakita spada u red veoma retkih u kraškim pećinama... 

Srednja godišnja temperatura vazduha iznosi 9,5 C.

Pretpostavlja se da je pećina bila čovekovo stanište još za vreme neolita. Otkriveno je obilje keramike, obrađeni jelenski rogovi i kameno oruže.

Potpećka pećina je otvorena za posetioce. Radno vreme pećine je od 10 do 18 časova (radnim danima u aprilu od 12 do 16 časova, vikendom od 10 do 18 časova), cena ulaznice je 200 dinara, a za decu do 14 godina 150 din, 160 din iznosi pojedinačna grupna karta za odrasle a 120 za decu. Za sve posetioce je obezbeđena vodička služba.Ubliyini pecine nalazi se nekoliko restorana i etno kuca izuzetne sadrzine i lepote sa sjajnom kuhinjom.