Planina Tara

Tags: Tara, Nacionalni park Tara, Planine Srbije

Tara - Najlepša planina među planinama u Srbiji, nikada mnogo eksponirana, a ipak čuvena među ljubiteljima prirode, čistog i ničim zagađenog vazduha, čuvena lepotica Tara, ljubavlju osvaja na prvi utisak. Veruje se da je ime dobila po Bogu jednog od plemena koje je pre oko 7.000 godina zajedno sa Ilirima, Slovenima i Keltima naseljavalo ovaj idilični predeo, Autarijatima.

Tara je posebna po mnogo čemu, a ono što zaista budi ljubav na prvi pogled, jeste prelepa raznolikost predela, ogromna površina zelenog šumskog četinarskog blaga i bogatih pašnjaka, tišina koja na preko 1.000 m nadmorske visine prosto očarava i hrani dušu, skup kanjona, uzvišenja i visoravni, omeđeni rekama među kojima dominira lepotica Drina, u narodu poznata još i kao Zelenika zbog svoje predivne zelene boje.

Oaza netaknute prirode, najlepša planina Zapadne Srbije sa svojim delovima u koje ljudska noga još nije kročila, zbog svog izuzetnog bogatstva koje čine 53 vrste sisara, među kojima su najatraktivniji mrki medved, visine 2.4 metra, težine preko 300 kg, divokoze koje žive i na blizu 300 m nadmorske visine, srne, ptice kojih ima oko 135 vrsta, među kojima su i one najugroženije - sokolovi i orlovi, zatim gljive kojih ima oko 250 vrsta, od kojih tri pripadaju otrovnim, a jedna od te tri je i Zelena pupavka, najopasnija gljiva Evrope, dakle, najlepša planina Zapadne Srbije zbog svega navedenog i još mnogo toga, proglašena je 13.jula 1981.godine Nacionalnim parkom. 

Nacionalni park Tara obuhvata površinu od 19.200 hektara, dok se pod šumom nalazi oko 13.000. Ceo prostor Nacionalnog parka obuhvata: planinu Taru, Crni vrh, Zvezdu, Stolac, kanjon Drine sa Perućcem i okolinu Bajine Bašte.

Na Tari preovladava mešovita šumska zajednica jele, smrče i bukve, uz pojedinačne primerke ili manje grupe drugih četinara kao što je bor, ali ima i javora, breze, jasike, bresta, jasena i dr.

 Zbog bogatstva vrsta kompleks Tare predstavlja pravi živi arhiv biljnog sveta karakterističan za veći deo Balkanskog poluostrva i rezervat genetskog fonda evropskog i planetarnog značaja.

Ono sto je takođe značajno je da se u izrazito mešovitim životnim zajednicama javljaju i obitavaju zajedno, mnoge vrste koje na drugim staništima i pod drugim uslovima nisu kompatibilne.