Plazma obogacena trombocitima u podmladjivanju koze lica

Tags: prp metoda, prp tretman, prp podmladjivanje

Podmlađivanje lica i kože plazmom obogaćenom trombocitima

Tretman plazmom obogaćenom trombocitima daje sjajne  rezultate u  podmlađivanju kože. Plazma obogaćena trombocitima (plateletes-rich plasma (PRP)) primenjuje se kako u  terapiji podmlađivanja lica tako i u drugim medicinskim procedurama.

Trombociti (krvne pločice) izlovani iz krvi sadrže brojne faktore rasta (PDGF) koji stimulišu proliferaciju fibroblasta i keratinocita ,a time i proizvodnju kolagena i keratina. Dovode do stvaranja novih krvnih sudova, ćelijske deobe u vezivnom tkivu i povećnja ekstraćelijskog matriksa, čiji je osnovni sastojak hijaluronska kiselina. 

Procedura pomaže da se osveži i poboljša izgled neke regije pre svega poboljšanjem volumena kože,povećanjem tonusa regije,uklanjanjem ili ublažavanjem bora i podsticanjem regeneracije ćelija i tkiva. 

Tretman podmlađivanja kože PRP metodom

Pre samog postupka obavezan je razgovor sa lekarom. To znači da se za svakog klijenta posebno  utvrđuje stanje kože nakon čega će lekar preporučiti odgovarajući tretman uzimajući u obzir stanje koje se tretira, mesto i efekat koji želimo  postići. 

Uzima se krv iz ruke pacijenta i obrađuje u posebnim aparatima koji izdvajaju plazmu i koncentrišu trombocite. Dobijena PRP se ubrizgava u područja kože koja se tretiraju.

Nakon čišćenja i pripreme kože aplikuje se lokalna anestetička krema ( aplikuje se na lice 45 minuta pre tretmana), a nekada se primenjuje klasicna lokalna anestezija.Postupak traje oko sat vremena , zavisno od težine slučaja,broja regija koje se tretiraju,terapijskih ciljeva... 

Za najbolje rezultate preporučuje se tri do pet tretmana, u razmaku od po mesec dana.

Regije koje se tretiraju uključuju obraze ,bore oko očiju i na čelu, kross feet bore, nazolabijalne brazdebore, marionete,vrat i dekolte, šake ... 

Nakon prve serije od 2 do 5 tretmana, na mesec dana razmaka, savetuju se tretmani održavanja obično na godinu dana.

Povratak na redovne aktivnosti je moguć neposredno nakon intervencije.Treba izbegavati izlaganje sunčevoj svetlosti nekoliko dana po tretmanu. Moguća je i pojava modrica (hematoma) koje prolaze za oko nedelju dana. 

Kontraindikacije i rizici  za PRP metodu

PRP tretman je veoma sigurna metoda. Pošto se PRP dobija iz sopstvene krvi klijenta , ne postoji rizik od bilo kakve alergijske reakcije. Infekcije se tokom PRP tretmana ekstremno retko javljaju.

Ipak, treba naglasiti da osobe sa već aktivnom infekcijom kože, aknama, teškim metaboličkim  i sistemskim bolestima (SLE, sklerodemia ,karcinomi …), bolestima krvi  ne smeju se tretirati sa PRP.