Nar-biljka plodnosti.

Nar ili  Šipak  je biljka sredozemnog podrucja, koja je veoma cenjena u ishrani ljudi još od najranijeg doba.

Postoje kulture gde ga smatraju afrodizijakom i biljkom plodnosti.

Biljka nara je trnoviti žbun glatkog lišća, sa lepim cvetovima u periodu leta. Plod mu je krupan poput jabuke, sa čvrstom tankom korom i sočnim jezgrom.Veoma je bogat vitaminom C, vitaminima A i B kompleksa, predstavlja značajan izvor kalijuma i veoma je dobar antioksidant. Konzumacija smanjuje krvni pritisak i predstavlja dobru preventivu protiv kardiovaskularnih bolesti. Sadrži alkaloide koji uništavaju crevne parazite. Ne treba ga koristiti previse jer može izazvati vrtoglavicu, povraćanje... Semenke nara imaju antibakterijsko dejstvojer njihovo ulje uništava streptokoke i stafilokoke. 

Konzumiranje nara nekada predstavlje problem.

Jedan od načina je da ga prerežete vodoravno na dve polovine, pa iz svake izbijete semenke sa pulpom, lupkajući kašikom spolja po kori. 

Ako želite da sve bude čisto i uredno onda odrežite komadić kore na sredini ploda i čvrsto naslonite usne na otvor i isisavajte sok gnječeći koru obema rukama. Kada popijete sok, tj. kada potpuno sabijete koru u unutrašnjost ploda, rascepite nar i kašičicom isčeprkajte semenke sa ostatkom pulpe u manju posudu. Odbacite providnu kožicu, a semenke žvaćite dok imaju soka. Možete ih i potpuno pojesti ako ste ih snažno samleli zubima.