Mezoterapijski preparati

Preparati koji se trenutno proizvode u farmaceutskoj industriji su profesionalno i klinički potvrđeni. Danas je trend da se primenjuju gotovi kompleksni proizvodi u obliku injekcija gde je utvrđen odnos svih elemenata, pa doktori postepeno odustaju od primene samo jednog preparata ili samostalnog pravljenja koktela.

U farmaceutskoj proizvodnji mezoterapijskih koktela moguće je uspešno spojiti preko 20 komponenati. Ovi kokteli se podvrgavaju kliničkim ispitivanjima i testiraju na alergijski rizik. Kroz sve godine korišćenja (preko deset) nisu dokazana štetna dejstva ovih preparata na ljudski organizam uz istovremene jasne pokazatelje njihove terapijske efikasnosti.

Određeni preparat se primenjuje zavisno od terapijskih ciljeva koji se žele postići istovremeno uzimajući u obzir i individualne karakteristike klijenta pa je od neprocenljivog značaja da lekar bude upoznat sa komplatnim zdravstvenim stanjem i životnim navikama osobe koja se podvrgava tretmanu.

U procesu starenja kože, gubitka tonusa i elastičnosti, nastalo stanje se poboljšava sa: koktelima od hijaluronske kiseline i vitamina A, D, E, zatim različitim biljnim ekstraktima, aminokiselinama i antioksidantima. Ovakvim koktelima se neguje i hrani koža, poboljšava kapilarna cirkulacija, intenziviraju se procesi razmene materija u koži . Od antioksidanata, najčešće se koriste alfa-lipoinska kiselina (jedan od najsnažnijih antioksidanata koja neutralizuje slobodne radikale, kako u vodenoj tako i u masnoj sredini) i N-acetilcistein ( doprinosi prolasku materija kroz membrane ).U slučaju izraženih promena kože zbog fotostarenja,atrofijskih ožiljaka,ispucale kože gde postoji veće stvaranje slobodnih radikala broj antioksidanata u sastavu koktela je veći(polifenoli,superoksid-mutaza…).

Za lipolizu(smanjenje lokalnih masnih naslaga) koriste se supstance koje efikasno rastvaraju masni sadžaj adipocita(najčešće fosfatidil holin) .Ponekad je korisno dodati i komplekse vitamina, aminokiselina i antioksidanata koji doprinose izbacivanju produkata lipolitičkih reakcija iz organizma. Standardna anticelulit terapija, zasniva se na sličnim principima koristeći u koktelima kofein,l-karnitin ,ekstrakte artičoke , g.bilobae…

Komponente mezoterapijskih koktela obezbeđuju koži različite uslove funkcionisanja u više pravaca. Postiže se optimalna koncentracija korisnih materija neophodnih za regeneraciju, hidrataciju , negu kože ili razgradnju prekomerno formiranih masnih i vezivnih tkiva. Dosadašnji dobri rezultati dopuštaju zaključak da su mezoterapijski preparati bezbedni,efikasni i lako primenljivi kako za lekara tako i za klijenta.