Menopauza

Menopauza

Menopauza predstavlja normalan proces ženskog reproduktivnog života. Naime od prve menestruacije (menarha) tokom čitavog života dolazi do smenjivanja ciklusa krvarenja i pripreme materice za oplodnju sa ovulacijom, a kod menopauze dolazi do postepenog gašenja i prestanka svih funkcija.

Klimakterijum je izraz koji označava period vremena kada se menjaju sve navedene funkcije. Perimenopauza je vremenski termin koji označava promenu regularnosti menstrualnih ciklusa i krvarenja o ovo se može javiti i po nekoliko godina pre nego šro žena udje u menopauzu.

Do menopauze najčešće dolazi u periodu od 45-55 godina života sa prosekom oko 52. godine života. Trebalo bi napomenuti da postoji i veštački indukovana menopauza koja nastaje nakon operacija koje podrazumevaju odstranjivanje materice sa jajnicima, zračenje i primene nekih lekova.

Iako je prosečni životni vek produžen, vreme javljanja menopauze se nije značajno menjalo, tako da žene sve više vremena svog života provode nakon menopauze. Faktori koji pomeraju granicu menopauze obuhvataju pušenje, autoimuna oboljenja, život na velikim nadmorskim visinama...

Kako se manifestuje menopauza?

Tipični simptomi koji se javljaju u menopauzi su

promene u vidu naleta vrućine i crvenila (valunzi) i noćnog znojenja

često se javlja nesanica i glavobolja

moguć je dobitak u telesnoj težini i nadimanje

veoma se često javljaju promene raspoloženja (anksioznost, gubitak memorije, gubitak koncentracije, iritabilnost, depresija)

moguća je pojava bolova u grudima

često se javljaju napadi lupanja srca i osećaja trnjenja po koži (parestezije)

javlja se gubitak libida i problemi sa mokrenjem

zbog slabljenja kostiju i smanjenja gustine koštanog tkiva mogu da se jave bolovi u kostima, koštani prelomi na male traume)

česta ja pojava problema u vidu tromboza krvnih sudova i promena na krvnim sudovima

Kako se postavlja dijagnoza menopauze?

Anamneza sa kliničkom slikom i detaljnim pregledom je dovoljna da se postavi dijagnoza menopauze.

Odredjivanje tačnog nivoa hormona obično potvrdjuje dijagnozu.

Terapija u menopauzi?

U menopauzi se sve više koristi nadoknada estrogena koji pokazuje veoma dobar efekat na simptome osteoporoze i usporavanja procesa gubitka koštane gustine.

 Takodje, ukoliko postoje velike oscilacija raspoloženja, nadoknada hormona i u tom slučaju može da pomogne, ali se preporučije i psihološka podrška, a ne treba zaboraviti ni podršku partnera.