Lecenje lekovitim biljem

Tags: lecenje biljem, lekovite biljke, alternativna medicina, travari


Priroda je lekar, njeni plodovi su  njeni lekovi. Biljni lekovi se koriste u lecenju skoro mnogih oboljenja, uz  što su oni ne retko jeftiniji, bezbedniji i efikasniji od sintetikih lekova. Naravno, biljni lekovi ne mogu uvek da zamene lekove koji se izdaju na recept, ali često mogu da posluže kao dopuna konvencionalnom nacinu lecenja . U Evropi,Kini,a posebno u Rusiji  lekari se često oslanjaju na biljne lekove.

Iako se daleko više koriste sintetički lekovi, oko četvrtina svih lekova u svetu koji se izdaju na lekarski recept sadrže sastojke biljnog porekla. U velikom broju slučajeva, lekovi sadrže aktivne sastojke koji su sintetizovani iz hemikalija sličnih onima koje se nalaze u biljkama.

Uspeh sadašnjeg lečenja biljnim preparatima  pripada drevnim travarima koji su ispitivali svojstva različitih biljaka i pažljivo pratili rezultate njihove primene na desetinima hiljada godina pokušaja i promašaja.

Pronadjeni su dokazi upotrebe nane, sleza i drugih lekovitih biljaka još pre 8.000 godina.

Terba naglasiti da iako je većina lekovitih biljaka bezbednija od sintetičkih lekova i da ima manje ozbiljnih neželjenih dejstava, ukoliko se koriste na nepropisan nacin, njihovi sastojci mogu da ispolje snažna i neželjena dejstva kao i lekovi na lekarski recept. Čak neke od najtoksičnijih supstanci koje znamo, vode poreklo iz biljaka.

Dodatnu opreznost zahteva podatak da biljni lekovi lako mogu da se zloupotrebe jer ne moraju da se podvrgnu strogom ispitivanju dok dođu u prodavnice zdrave hrane. Većina biljnih lekova se klasifikuje kao namirnice ili dodatke hrani, a ne kao lekovi koji prolaye stroge kontrole. Kupci  moraju pažljivo da se pridržavaju uputstava o tome koliko nekog biljnog sredstva će se koristiti i da li je ono bezbedno za unutrašnju ili spoljašnju upotrebu.