Izbeljivanje vitalnih zuba koje sprovodi stomatolog

Popularni naziv ovih tehnika je i power bleaching, budući da koriste najveće koncentracije hemijskih sredstava i najbrže postižu rezultate. Svi power bleaching sistemi koriste gelove kojima je aktivni sastojak vodonik peroksid. Aktivacijom gela nastaje aktivni kiseonik koji menja hemijsku strukturu obojenih jedinjenja u zubima i time uklanja prebojenosti. Znatno su skuplje od tehnika izbeljivanja koje pacijent sprovodi kod kuće, ali daju bolje i dugotrajnije rezultate. Različiti sistemi koriste različite metode aktivacije gela – na primer, sistem Zoom koristi svetlosnu aktivaciju, a sistem Opalescence Boost se aktivira hemijski i zato ne zaheva korišćenje lampe.

Svi power bleaching sistemi su u principu vrlo slični jer su zasnovani na istoj aktivnoj supstanci (vodonik peroksidu), a pojedini sistemi se razlikuju jedino po koncentraciji vodonik peroksida u gelu i načinu njegove aktivacije-svetlosna ili hemijska aktivacija.

Postupak izbeljivanja podrazumeva na početku postavljanje oko zubnih vratova zaštitne barijere(najčešće u obliku pene) koja sprečava kontakt gela sa gingivom. Na spoljašnju površinu zuba se zatim nanosi tanak sloj gela za izbeljivanje koji se prosvetljava odgovarajućim izvorom svetlosti. Gel ostaje na zubima oko 20 minuta, potom se uklanja i ponovno se nanosi tanki sloj svežeg gela. Taj ciklus se ponavlja 3-4 puta, što zavisi od sistema za izbeljivanje i boje koju želimo da postignemo. Prema tome, ceo postupak izbeljivanja traje oko 60 minuta. Preporuka je da se prethodno uklone površinske pigmentacije ultrazvučnim metodama ili peskiranjem i poliranjem zuba.

Izbeljivanje se najčešće sprovodi na sekutićima, očnjacima i predkutnjacima ,odnosno zubima u vidljivom predelu . Kutnjaci se retko izbeljuju, s obzirom da su vrlo slabo vidljivi pri govoru i osmehu. Moguće je na ovaj način izbeliti i pojedinačne zube ,ako je neki zub tamniji susednih.

Power bleaching izbeljivanje može se primeniti kod gotovo svakog pacijenta, bez obzira na njegovu početnu boju zuba. Nedelju dana posle izbeljivanja treba izbegavati konzumiranje obojenih namirnica i pića jer su tada zubi posebno skloni novom nakupljanju pigmenata. Nakon toga obojene namirnice mogu da se uobičajeno konzumiraju(ne preterano), međutim za što duže trajanje efekta izbeljivanja preporučuje se konzumacija u što manjim količinama.

Kod primene ove tehnike izbeljivanja poželjno je da pacijent nema ispuna (plombi) na prednjim zubima. Naime, kompozitni materijali od kojih su izrađeni ispuni ne mogu da se izbele i zadržavaju svoju prvobitnu boju. Zubi nakon izbeljivanja poprime vrlo svetlu nijansu, u poređenju sa kojom ispuni izgeldaju tamniji. Budući da je izbeljivanje zuba prvenstveno estetski tretman, ovakva estetska smetnja nije poželjna. Zato svaki pacijent s ispunima u vidljivom području koji razmišlja o izbeljivanju zuba mora uzeti u obzir potrebu za izradom novih, svetlijih ispuna koji odgovaraju boji izbeljenih zuba.

Ponekad se posle izbeljivanja javlja prolazna bol i preosetljivost zuba kao posljedica iritacije zubne pulpe .Bol je obično blag ,a preosjetljivost se javlja pri konzumaciji hladnih i toplih napitaka. Prestaju u roku od 24 sata, a trajnih posledica po zube nema.